Оказа се, че починала жена е сключила договор с мобилен оператор след смъртта си. Това стана ясно от призовка на арбитражен съд. За случая разказа пред Дарик кметът на Мало село Виолета Серафимова. Проблеми с призовки от арбитражен съд имат жители на още 5 села в община Бобов дол, каза кметът на общината Елза Величкова.

Сред казусите има случаи, при които хора получават сметки, без да са сключили договори, и които дори не притежават мобилни апарати, коментира кметицата на Мало Село.

Жителите на няколко села в община Бобов дол имат проблеми с призовки от арбитражен съд за сметки с изтекла давност, обясни кметът на община Елза Величкова: 

"Поне 4-5 села в общината имат такива проблеми".

За казусите в Мало село разказа пред Дарик кметът му Виолета Серафимова:

"Писмата, които са изпратени от арбитражен съд в София, се отнасят за хора, някои от които са починали и са със сключени договори след тяхната смърт. Други пък получават писма, макар да нямат сключени договори и не са имали никога мобилни телефони, и сега трябва да плащат пари. Има суми от 28 до 180 лв. За други сумите скачат от 200 на 500 лв. например заради лихви".

Серафимова разказа повече за казуса с починалата жена, която се оказва, че е сключила договор с телеком година след смъртта си:

"Един от наследниците й говорил по телефона, след това приложил и копие от смъртния акт. Реално тя починала едната година, а на следващата е подписан договорът".

Кметът на община Бобов дол Елза Величкова също коментира случая:

"Не мога да ви кажа как е станало. Парадокси - много".

Сериозен проблем се оказва отказът на хората да приемат призовките и да изпращат възражения, като така не оспорват решението на съда.

"Моля хората, които получават такива писма - те са най-вече от мобилни оператори за някакви суми, дължими от 2005 и 2006 г., да имат предвид, че във всички други съдилища в България, освен в арбитражния, тези дела ще паднат заради изтекла погасителна давност", добави Величкова.

Тя допълни, че задълженията към мобилни оператори имат три години срок за погасяване, защото са с периодична давност.

Още новини ТУК

TNS.bg