„Системата е изключително претоварена – ние предупреждавахме, че това ще се случи, и ето случи се. Ресурсът не е неизчерпаем. Нека не се създава усещане, че ние само наблюдаваме ситуацията като наблюдатели отстрани.  Създаваме организация и предприемаме съответните стъпки. Системата работи и това се вижда във всички болници и на хилядите болни на които сме помогнали“, това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той отговори на критиките на д-р Гергана Николова, която по-рано днес в ефира на Нова телевизия заяви, че личните лекари нямат достъп до ел. направления и няма осигурени антигенни тестове.

„Тази седмица приключиха окончателните преговори относно критериите за издаване на направления за тестове от личните лекари, другата седмица ще бъде готово ел. направлението и ще бъде подписан анекс. Това д-р Николова много добре го знае. До края на тази седмица ще бъдат отпуснати средства за закупуване на бързи антинегнни тестове, но те все още не са валидирани у нас, необходимо е да минат през съответните процедури“, коментира Англеов.

Той коментира още въпросът дали има организация между болниците в дадена област.

„Такава координация е направена на местата, където има голямо струпване на болници. Координационен център има в София и се подава информация за свободните легла, това се прави с ел. система. Такъв център има и във Варна. Аз имам вайбър група с абсолютно всички директори на областни болници и шефове на РЗИ-та в страната“, заяви министърът.

Според него личният лекар трябва да приоритизиране пациентите и при възможност да го посещава в домовете им.

„Именно затова говорим за намаляване на натиска  на здравната система – за спиране на масовите мероприятия и ограничаването на струпването на голям брой хора. Затова ще осигурим и антигенни тестове“, коментира Ангелов.

Той категорично заяви, че здравната система в момента работи на пълни обороти.

„Една битка се печели, само когато пълководецът е един. Трябва да има една концепция, да не се разпиляваме с различни идеи. Този алгоритъм работи за много хора, наистина не може да се получи веднага, защото колегите са претоварени. Това, че някъде имаме проблем с един човек, наистина е проблем, но не означава, че системата не работи. Това се вижда във всички болници. Давам пример с  Бърза помощ в Пловдив - телефоните звънят денонощно, хората не си почиват, не сядат да пият една вода, но не се отказват. Това не означава, че системата не работи. Нека хората осъзнаят личната си отговорност и спазват мерките“, заяви той.

Защо още личните лекари не могат да издават направления за тестове за коронавирус?Медик призовава за разпространяване на бързи антигенни тестове