Днес бе даден старт на първата доставка на втечнен природен газ за България, през новия плаващ терминал край Александруполис, в който България е акционер. Това стана в присъствието на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов.

От днес България получава втечнен газ от терминала "Александруполис". Първата доставка е 100 млн. куб. метра.


Търговската експлоатация на съоръжението е факт от 1 октомври. Неговият капацитет е 5,5 млр.куб.метра годишно.Това е сърцето на плаващия терминал, командният мостик, от който се управлява цялото съоръжение.От днес страната ни започна да получава първите си доставки на синьо гориво. Това са 100млн куб. метра от Норвегия. България е собственик на 20 процента от проекта,като "Булгаргаз" има резервиран капацитет от 1 млрд.куб.м. годишно за 10 години. Терминалът дава възможност за ритмични доставки на втечнен газ от целия свят не само за страната ни, но и за Югоизточна и Централна Европа.

"Днес вече получаваме реалната диверсификация на природен газ за България, а оттук и за целия регион. Още един източник, който да направи нашата държава независима. Нашата икономика е спокойна и конкурентна и нашите домакинства такива, които да могат да разчитат на постоянна топлина в домовете си. Малинов обясни пред БНТ, че вече се работи по проект за втори плаващ терминал за втечнен газ с българско участие в "Александруполис".