По 250 куб. м. вода в секунда ще се изпуска от язовир Копринка. Ще бъдат отворени един или два от шлюзовете. Водата от язовира ще тръгне по река Тунджа и ще се влее в язовир Жребчево, който също е пълен до краен предел, предадоха от бгнес. Това ще доведе до изпускане в същия обем и от Жребчево, като водата ще продължи пътя си по река Тунджа и ще повиши значително нивото си към засегнатите райони Сливен, Ямбол и Елхово.

Затворени са вече няколко пътни участъка в област Стара Загора: главният път Стара Загора – Хасково, Раднево – Стара Загора и Казанлък – Стара Загора.

При предно изпускане на язовир Копринка преди 8 години пропаднаха няколко моста.

Сега са взети превантивни мерки, като на всички мостове са разположени специалисти, които да наблюдават състоянието им. При опасност от срутване ще бъде забранено преминаването по съоръженията.

Язовир "Тича" прелива с около 43 куб.м/сек. Спряно е контролираното изпускане на водоема с цел да се намали притокът на вода към река "Камчия".

Това съобщи заместник-областният управител на Шумен Петко Шаренков пред БТА. Нивото на реката се е повишило значително тази нощ, но няма опасност да прелее, уточни Шаренков.

За да се запознае със ситуацията в района, към Велики Преслав пътува изпълнителният директор на "Напоителни системи" ЕАД, допълни Шаренков.

TrafficNews.bg