Апелативният съд в Пловдив днес гледа делото, образувано по протест на Пазарджишката окръжна прокуратура за мярката на Иван Янакиев. Мъжът е обвинен за това, че шофирайки своя джип Хамър, по непредпазливост прегази и уби 70-годишния Никола Лазаров на улица в Пазарджик.

Магистратите не промениха мярката на Янакиев - тя остава "Парична гаранция", но бе увеличен нейният размер - от 3 на 10 хиляди лева. След внасянето на сумата "убиецът с Хамъра" отново ще бъде пуснат на свобода. Стана ясно, че няма как да бъде приложен домашен арест, защото домашният арест е еквивалентен на задържането под стража, а двумесечният срок е минал.

Справедливостта победи, законът надделя над байганьовщината и улицата, коментира адвокат Мишев. Синът на убития -Еленко – коментира: Какво да направим, това е законът, доволни сме, все пак съдът прилага закона. Но най-голяма вина има майката на момичето, защото Хамърът е на нейно име, тя му е позволила отново да се качи в него, въпреки че това му е второ дело.

В началото на делото Прокурорът заяви, че поддържа протеста на своите колеги от Пазарджишката окръжна прокуратура. Протестът е срещу променената мярка на Янакиев, който бе пуснат на свобода, след като мярката му бе променена от „Задържане под стража” в „Парична гаранция” в размер на 3000 лв.

Майката Дора, на излизане от залата се обърна към журналистите с думите: Пишете пълни глупости - синът ми не е бил дрогиран, излезе експертиза, че не е имало наркотици. На всеки може да се случи, имайте предвид, че и пешеходецът е виновен, защото там е имало метално ограждение. Майката се държа доста арогантно към журналистите и каза, че те насаждат омраза на обществото към сина й.

Съдът започна работа с 2 часа закъснение, след като по-рано днес сигнал за бомба наложи евакуацията на всички служители и граждани в сградата. По-рано пред съда избухна скандал между адвоката на обвиняемия и синовете на блъснатия пешеходец - Еленко и Макс Лазарови.

Как сигнал за бомба опразни съда по-рано днес четете ТУК


Дора Янакиева, майка на обвиняемия:


Още новини четете ТУК

TNS.bg