Студеното и дъждовно време не попречи на стотици миряни да посетят Бачковския манастир днес. От ранни зори хората се наредиха на опашката пред храм „Успение Богородично” , за да се поклонят пред чудотворната икона и да се помолят за здраве. Много от тях се включиха в шествието с чудотворната икона на Богородица. В момента миряни продължават да се стичат към Бачково, предаде репортер на TrafficNews.bg

Литийно шествие с чудотворната икона на Богородица по традиция се провежда на втория ден на Великден. Колоната от вярващите трябва да извървят 2 км до местността Клувията, където е била открита иконата преди над 400 години..

Винаги на втория ден от Великден копие на чудотворната икона се изнася от манастира и на ръце се носи до местността Клувията, където през 17 век е открита от две овчарчета. Легендата разказва, че тя е била скрита високо в скалите по време на турското робство, когато манастирът е бил опожарен.

На втория ден на Великден обаче, незнайно как, тя напуснала манастира и била открита отново в „Клувията“. За да не се случва това повече хората започнали да я пренасят с литийно шествие всяка година на този ден в местността рано сутрин и привечер я връщали на мястото й в манастира. Традицията се пази ревностно до днес.