Поставяне на пневмококовата ваксина Симфлорикс е довело до парализа на дясната половина на тялото на 2 годишния Виктор от димитровградското село Брод. Момченцето е било докарано с линейка в критично състояние в неделя 20-ти март в хасковското Спешно отделение, пише Haskovo.net. Според докаралата го баба, Виктор бил жив, здрав и енергичен в петък, когато обаче му билап направена трета игла на пневмококова ваксина. Състоянието на детето се влошило и на следващят ден то се събудило наполовина парализирано. Случаят е описан във фейсбук страницата

„За и против задължителните ваксини“. Потърпевшите родители са в шок и заедно с малкия са заминали за Пловдив. Подчертава се, че приелата детето в хасковското Спешно д-р Камберова е потвърдила връзката между състоянието на детето и ваксината.

Проверката на случая обаче го заплете допълнително. Детето наистина е било докарано в сложно състояние в Хасково в неделя следобед, но първичният преглед е бил извършиен от д-р Лозева. Тя е констатирала вирусна инфекция и е насочила малкия пациент към инфекциозно отделение. Преди това е била извършена консултация с проф. Иванов от Пловдив, който бил национален консултант по детска неврология. По неговото мнение, транспортът до Пловдив не е бил належащ и препоръката е била за лечение в Хасково.

Началникът на местното инфекциозно отделение д-р Хубенов успокои, че два дни след хоспитализацията състоянието на малкия Виктор е овладяно и дебело подчерта, че детето не е на командно дишане, каквато версия се лансира в социалната мрежа. „Със сигурност е болно от бронхопневмония и синузит. Направихме лумбална пункция, като има съмнения за менинго-енцефалит/менингит б.а./“ обясни докторът. Резултатите от пробите обаче още не бил излезли. Според д-р Хубенов обаче състоянието на малкия пациент не може да бъде свързано с приема на ваксината. По здравния картон третата игла е поставена на 10-ти март, усложнението възникнало 10 дни по-късно.

„Това е много дълъг период за постваксинални усложнения“ изрази мнение специалиста. Според него в основата на възникналия проблем е че ваксината е поставена докато детето не е било съвсем здраво, каквото е изискването по медицински стандарт. В деня на ваксината, малкият е имал температура и усложнено общо състояние, което може би е коренът на настоящия проблем.

Изпаднали в „шок и ужас“ родители обаче много не се вълнуеват от дилемата ваксина или ваксинация по време на болест е причнило проблема със сина им. И те, както и преобладаващото мнение на запознати със случая във фейсбук страницата е, че вината за усложненията е именно в имунизацията, каквото и да казват лекарите. Съответната реакция на потребителите е допълнително нагнетяване на настроенията срещу задължителния имунизационен календар в България. Най-умерената и същевременно най-застъпената теза на противниците на задължителните ваксини е, че претоварения имунизационен календар компрометира имунната система на децата и вместо да изписва вежди, вади очи.

Още новини ТУК