С 20-те млн. лв., които правителството одобри, за Спешната помощ, се гарантират минимум 1500 лв. на лекар и минимум 900 лв. на сестра, работещи там.
Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов, по време на откриването на новото спешно отделение в болница “Св. Анна”, предаде БНР. 

"Спешното отделение отговаря за навременното ефективно и качествено лечение на всички болни с тежки травми, остри дихателно-недостатъчни и мозъчно-съдови травми. Това е част от концепцията на министерството за развитието на спешната помощ и е изградена изцяло в съответствие на новоприетия стандарт за спешна медицина", заяви директорът на болница “Св. Анна” Славчо Близнаков. 

Той допълни, че инвестицията за новото спешно отделение е 1 млн. лв., която е напълно достатъчна за покриване на всички стандарти. “Св. Анна” надхвърля тези стандарти, защото спешното приемно отделение е част от болничния комплекс, който тепърва ще се разширява и развива. 

Всяко едно спешно приемно отделение в страната през следващите две години ще изглежда така, както видяхте това. Независимо дали някой счита дали това е възможно или не. Както виждате е съвсем възможно, каза Москов. 

Относно намеренията за лекарски протест, министърът заяви, че в разчетите на НЗОК за доболнична помощ има 36 млн. лв. повече отколкото миналата година. 

За две последователни години това правителство и тази администрация е увеличило с над 56 млн. лв. финансирането на доболничната помощ, от което е и финансирането на личните лекари.

От Българския лекарски съюз заявиха вчера, че ще обжалват по съдебен път проекта за решение на Надзорния съвет на НЗОК за "служебен" рамков договор. 

TNS.bg