Предоставената в края на юни 2014 г. държавна помощ за "Първа инвестиционна банка" ще бъде с удължен срок от Европейската комисия. Новият срок е до 28 май 2016 г., но се намалява размера на отпуснатата сума и се поставят условия пред банката, обявиха от медиапул. Те са да върне на бюджета 300 млн. лв. от предоставените й 1.2 млрд. лв. да не изплаща дивиденти в срока, в който ще получава държавната помощ, както и да не придобива предприятия и да не използва агресивни търговски практики.

На банката ще бъде назначен надзорник, който ще наблюдава изпълнението на одобрения от Брюксел план за преструктуриране на финансовата институция и ще представя редовни доклади на Еврокомисията.

"Вярвам, че днешното решение ще доведе до повишаване на общественото доверие в "Първа инвестиционна банка". Банката представи солиден план за преструктуриране и списък с ангажименти, чрез които ще се възстанови нейната ликвидност и ще се гарантира жизнеспособността ѝ в дългосрочен план, без да се нарушава неоправдано конкуренцията“, коментира комисарят по политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестегер, цитирана в съобщението на Еврокомисията.

Според Брюксел удължаването на държавната помощ за ПИБ ще се гарантира, че банката ще продължи да бъде жизнеспособна в дългосрочен план, без да се нарушава неоправдано конкуренцията на вътрешния пазар.

Българската държава отпусна 1.2 млрд. лв. на ПИБ в края на юни, за да подкрепи ликвидността си в условията на натиск от страна на вложители да теглят спестяванията си.  Поради ограничения, свързани с държавния бюджет, този депозит беше с краткосрочен падеж от 5 месеца, който изтича на 28 ноември 2014 г. България е подала заявление за удължаване на срока на държавния депозит с максимум 18 месеца. така вече помощта ще е в размер на 900 млн. лева. Част от депозита ще бъде изплатена в рамките на 12 месеца.

От Брюксел са установили, че ако ПИБ трябва да върне в края на този месец пълния размер на държавния депозит, това може да доведе до дестабилизиране не само на банката, а и на цялата финансова система на България. Затова от ЕК са удължили помощта, но в замяна ПИБ е изпратила на 12 ноември 2014 г. финалната версия на плана си за преструктуриране.

Съгласно плана ПИБ поема ангажимент да върне помощта за ликвидност на определени дати. Освен това българските власти са представили набор от ангажименти за възстановяване на ликвидността на ПИБ и за подобряване на нейното корпоративно управление и политики за управление на риска, пише в съобщението от Брюксел.

За да се ограничат отрицателните последствия за конкуренцията от помощта, България също така ще наложи няколко ограничения в поведението на банката по време на периода на преструктуриране, например ПИБ няма да може да изплаща дивиденти, да използва агресивни търговски практики, да придобива предприятия и др.

ПИБ изпадна в затруднение в контекста на общата криза на ликвидността в България през юни 2014 г. Първоначално, на 20 юни 2014 г., петък, българските органи трябваше временно да затворят Корпоративна търговска банка (КТБ). Поради продължаващите атаки срещу банковата система обаче през следващите дни последва масово теглене на влогове от ПИБ, предизвикано предимно от съобщения в електронни медии. ПИБ изплати значителни суми на вложители, преди да затвори временно в ранния следобед на 27 юни, петък, за да набави пари в брой за своите клонове и банкомати. След приключването на проверката на качеството на активите на КТБ, на 6 ноември 2014 г. БНБ реши да отнеме лиценза на КТБ.

Неповерителната версия на решението ще бъде представена под дело № SA.39854 в регистъра на държавните помощи на уебсайта за конкуренцията, след като евентуалните въпроси, свързани с поверителността, бъдат решени, допълват от Брюксел.

TrafficNews.bg