На предстоящите местни избори учениците и студентите ще могат да гласуват само в родните си места, а не там, където учат, каза днес във Варна зам.-председателят на ЦИК Мария Мусорлиева.

Младежите ще бъдат освободени от занятия в рамките на три дни, за да успеят да се приберат и да се върнат. Освен това те няма да имат право да гласуват с книжките си, а само по общия ред, с личните си карти.

Мусорлиева посочи, че вече е разпратено съобщение до областните администрации в страната да проверят състоянието на техниката, която се ползва при провеждането на изборите и да кажат в най-кратки срокове от какво имат нужда. По думите й избирателните списъци ще бъдат изкарани 40 дни преди вота.

Тя допълни, че заседанията на общинските избирателни комисии няма да се излъчват онлайн, но вече им е разпоредено да подготвят интернет страниците си и да ги поддържат, като качват необходимата информация максимално бързо. Във Варна Мусорлиева и колегите й от ЦИК участваха в среща с експерти от общини и областната администрация.

Разговорът е част от националната разяснителна кампания на комисията. Мусорлиева посочи, че провеждането на настоящите срещи по места не изключва обученията на членовете на СИК и ОИК, които ще се проведат по-късно.

ОЩЕ НОВИНИ - ТУК

TrafficNews.bg