Мъж от Панагюрище публикува в социалните мрежи личното си обръщение към министърa на здравеопазването д-р Петър Москов. Казусът е: син не може да дари кръв за баща си.  Томи Наплатанов е редовен кръводарител и се е включвал над 30 пъти в различни кампании за спасяване на непознати. Когато обаче е застрашен животът на най-близкия му, институциите не му позволяват да погне. Проблемът е, че баща му е настанен в болница в София, а Наплатанов отива в най-близкия по-голям град до Панагюрище- Пазарджик. От там го връщат с оправданието, че нямат сключен договор за кръводаряване в София. Така редовния кръводарител, помагал над 30 пъти на непознати не може да помогне на баща си. Човекът, който е бил обществено ангажиран задава  въпроса „Защо бе хора, защо си изградихме такава абсурдна държавица?”. Публикуваме обръщението му до министъра на здравеопазването без редакция, така като го е написал Томи Наплатанов.


„Доктор Москов,
От 25 години съм редовен кръводарител. Правя го почти всяка година и над 20 пъти съм давал кръв. Не съм ги броил точно, защото смятам това за естествен човешки жест. Днес за пореден път опитах да дам кръв.Този път за един от най-близките ми хора - баща ми. С две думи - човекът е с изкуствена става, пада и чупи тежко протезирания крак. Изпратен е спешно в ИСУЛ. Планира се операция да петък. Аз живея в Панагюрище и съвсем нормално е да отида в Пазарджик, да дам кръв, този път с конкретен адресат - баща ми. Отговорът идва от една госпожа - не може. За София - не може. Нямаме договорни отношения с тях. Това ме довърши, д-р Москов. Слава Богу имам роднини и приятели в София, които помогнаха. Но горчилката остана...Тези кръвотърговци ни разделиха след 130 години на България и Източна Румелия. Ами като нямате договор - подпишете го....Ами ако се касаеше наистина за човешки живот? Ами ако това се случи на човек от Бургас, Малко Търново, Свиленград???? Ами ако има авария, тежа катастрофа, чувай Боже???? Идиотско и мерзко. Да връщаш дарители и после да ми правиш милозливи кампании - "Капка по капка". Наистина днешната капка преля чашата. Докторе, бръкнете много дълбоко там.

PS
Само като щрих ще ви кажа, че след отказа жена ми потърси тоалетна в този кръвен център. Реакцията беше : "Ами вие още ли сте тука". Е, вече няма да съм ТУКА.
Вече бивш кръводарител - Томи Наплатанов, Панагюрище „

TrafficNews.bg