Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България отново се обявха против затварянето на обектите им, както на национално, така и на местно ниво.

"Днес вече беше обявено, че се намалява работното време на нашите обекти в София. Бургас, Благоевград и Плевен също обявиха вечерен час за работа на заведенията до 22 ч. В трите града затварят МОЛ-овете, което значи и заведенията в тях. От днес за утре! Коментира се затягане на мерките, които включват заведенията, и в други области.

Считаме подобни решения за популистки и симулиране на дейност! Не виждаме логика в намаляването на работното време и отказваме да приемем подобна неоснователна санкция. Това е откровен удар върху бизнеса, борещ се да оцелее в тази тежка ситуация. Още повече, че локалният подход изключва всякаква държавна помощ.

В момента имаме мерки, който са логични и масово се спазват. Смятаме обаче, че допълнителни рестрикции ще доведат до поголовно неспазване на работното време, за което не можем да виним нито колегите си, нито клиентите им.

Доказахме, че сме отговорни и се съобразяваме с правилата, но всичко си има граници! Вложихме сериозни средства в осигуряването на безопасна среда, грижим се за персонала си, дори когато не работим, но възможностите ни за оцеляване намаляват с всяко ново решение, което се оказва предпоследно. А нови мерки вече означават загуба на хиляди работни места и фалирали бизнеси.

Знаем, че животът не започва и не свърша с нас! Съдбите на стотиците хиляди, ангажирани с бранша ни явно не са от значение! Но стига сте ни мачкали!

Заведенията отвориха преди дни, още дори не са част от статистиката за новозаразени. Доказани огнища на вируса при нас няма. Превърнахте ни в анализатори на медицинските показатели, но пак не намираме медицинска логика в решенията, които удрят първо нас.

Очакваме с всяко предложение за ограничаване или спиране на дейността ни да има и съответното достойно и навременно предложение за компенсиране на загубите и доходите, както на нас така и на нашия персонал. Ние, като най-засегнат сектор вече повече от година търпим основателни и неоснователни едностранни решения, които в крайна сметка унищожават целия бранш и хората заети в него.