Водата от т.нар. Свещен кладенец в Голямата базилика в Плиска е опасна за здравето. В нея е открито съдържание на нитрати два пъти над нормата, съобщи Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Шумен.

По-сериозният проблем обаче е, че водата не е изследвана за други отрови или замърсители, а хората в областта вече започнаха да разпространяват мълвата, че във водата има и арсен.

Както е известно, кладенецът бе открит при разкопки в Плиска на 24 юли, пише "Труд". Лично директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров обяви водата за свещена. По думите му баба Ванга предрекла, че България ще се оправи, когато се доизгради Голямата базилика и от кладенеца текне вода.

Преди седмица, на 3 август, премиерът Бойко Борисов поръси себе си и министри с обявената за свещена течност и си взе от нея. 

Рядка възможност за българите е да кръщават децата си и да сключват брак в Голямата базилика в Плиска, заяви тогава премиерът, който се запозна на място с работата по реставрацията на Голямата базилика.

"Това е само началото, това е едно светилище, което ще го направим така, както трябва", обеща Борисов.

Още новини четете ТУК