Стъпка към ограничаване на фиктивните курсове за шофьори. От края на годината всички автоинструктори трябва да започнат да използват специални приложения. В тях ще бъдат записани имената на курсистите, които обучават, и маршрутите, които минават с тях. 

Приложенията, които Транспортното министерство вкарва в употреба, имат вграден GPS, през който от Автомобилна администрация ще следят дали даден кандидат за шофьор е минал маршрута, или е стоял на паркинг по време на часовете си за обучение. Намерението е по тази начин по-лесно да се засичат нарушителите при шофьорските курсове.

„Всеки преподавател ще се регистрира безплатно в системата, след което ще получи код, с който да се удостоверява”, коментира зам.-министърът на транспорта Димитър Недялков.

Така автоматично започва засичане на времето за практическото обучение на курсистите. Част от представителите в Асоциацията за квалификация на автомобилистите подкрепят новите правила.

„Това е основополагащо, за да се тръгне към реформа в качественото обучение. Явно, че досегашният контрол не е ефективен, за да се прибягва към такива мерки, каквато е GPS-ът”, смята Красимир Георгиев.

Примери за това, че контролът не е бил достатъчно добър, дават и от Министерството на транспорта. „Имаме сигнали, постъпили при нас, за нерегламентирани практики, има възможност едновременно в хартиения картон да пише, че преподавателят провежда практическо обучение, а той да провежда теоретично или да е на изпит с курсист”, уточни Недялков за Нова тв.