Планинска спасителна акция се проведе на Младежкия хълм по повод 65-годишнината от създаването на ППС Пловдив. Екип от десет планински спасители направиха демонстрация на различни спасителни техники. Бяха проведени три демонстрации на различни спасителни метода. Посредством тролейно въже демонстрираха сваляне на ранен с носилка от хълма. Във втората демонстрация се включи и планинското куче Вихрен, което показа умения на планински терен. 7-годишно момче се осмели също да се пусне по тролейното въже. Във връзка с предстоящия зимен сезон завеждащия Планинската спасителна служба в Пловдив, Георги Стамов съветва:

"Всички, които плануват да почиват на планина е необходимо да си направят планинска застраховка. Тя покрива всички разходи, в случай че има инцидент и се наложи издирване и транспортиране. Застрахователните компании предлагат два вида застраховка, едната е за по нормални спортове, а другата за екстремни."

Стамов също така подчерта важността на екипировката и непромокаемите обувки. В случай на инцидент е необходимо незабавно алармиране на съответните служби. Спасителите разказаха за не едни нещастен случай, заради ненавременно сигнализиране. 

TrafficNews.bg