„За характера на кризата“ се нарича публичната лекция на социолога проф. д-р Иво Христов, която той ще изнесе днес, 13 декември, от 13:00 ч. в зала „КОМПАС“ на Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски“ на ул. „Цар Асен“ №24. Това съобщиха организаторите от Философско-историческия факултет (ФИФ) на висшето училище.

Проф. д-р Иво Христов по настоящем преподава „Социология на правото“, „Теория на модернизациите“, „Историческа социология на модерните институции“ в Катедра „Приложна и институционална социология“ във ФИФ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и във Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Специализирал е в Международния институт по право във Вашингтон, САЩ (2000), Московската школа за политически изследвания – Съвет на Европа: Москва–Стокхолм-Страсбург (2002), Университета „Карло Бо“ в Урбино, Италия (2005), Нойвалдег институт във Виена (2007). Бил е експертен сътрудник на Комисията по правни въпроси към няколко народни събрания.

По-късно днес, от 17:30 ч., в зала „КОМПАС“ ще се състои и представянето на романа „Али безсмъртният“, написан по действителен случай. На срещата-разговор ще присъстват авторът Александър Урумов, самият главен герой – Али, и Иводор Ковачев, свещенослужител в Софийския затвор.

Книгата описва историята на иранеца Али Дини, участвал в най-жестоките събития на 80-те години на миналия век в страната си, по време на конфликта с Ирак. След промените в България, той пристига през 1990 годиа у нас и бързо става ключова фигура в подземния свят. Съден е няколко пъти и лежи в затворите общо 14 години, като 4 от тях – в пълна изолация.

Именно в един от тези периоди на лишаване от свобода той случайно открива Библията и започва да я чете с недоверие, изхождайки от ислямските си убеждения и възпитание. След период на истинско душевно терзание той посвещава живота си на Иисус Христос и става Негов верен последовател, разказва книгата „Али безсмъртният“.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg