Момиче взриви нета, след като се снима с плакат, който гласи: "Когато американците си сложат мартеници, тогава аз ще чествам "Хелоуин".

Няколко коментара във фейсбук под тази снимка :

„Изумително е колко се защитава този "празник". Точно така е и аз съм против истерията покрай Хелоуин и Свети Валентин. Имаме си достатъчно празници, за да честваме и чужди келтски вярвания и т.н.! И, да, никой не ме кара, но цялото суетене, сладки и статии какъв костюм да си купите са ми в повече!”

„Всичко това е вярно за съжаление, ама как да откажа на 6 годишната си дъщеричка да й купя костюм, след като в детската градина само за това се говори.................неизбежно”

Хелоуин или денят на Вси Светии. Един от любимите американски празници. В САЩ буквално се побъркват – костюми, тикви, лакомства, маски. Само приготовленията за Коледа превъзхождат по вложени средства тези за Хелоуин.
През последните години и у нас започна да се празнува и става все по-популярен. Повечето клубове в страната вече по традиция организират партита, на които е задължително да отидеш маскиран.

За най-оригиналните костюми има награди. А на някои места само заради това, че си отишъл, ти дават подарък, примерно дяволски рога, или пък бонбони заради традицията „пакост или лакомства”. Някои се готвят още от началото на октомври.
„Какво да си облека, на кого да се маскирам, кое ще е най-оригинално? Класически персонажи са вещиците, вампирите и пиратите.”

Традицията казва, че трябва да се облекат страшно, защото през нощта на 31-ви октомври срещу 1-ви ноември вратата между живота и смъртта се отваря и призраците и духовете слизат на земята. За да не ни направят лошо трябва да се уплашат от нас, за да избягат и да се върнат отново следващата година по същото време.

По-голям процент от сънародниците ни празнуват и се вълнуват, но напоследък все по-често родолюбци, от които много млади хора, отказват да честват чужди празници, докато все още имаме свои, които грам не зачитаме. Според тях по този начин друга държава налага националната си идентичност чрез тези „лъскави , интересни и креативни” празници и така рискуваме да изгубим нашата идентичност и традиции, защото, както знаете една държава се съхранява във вековете най-вече от традициите,празниците и обичаите, които се предават от поколение на поколение.

По този повод младото момиче от снимката, вероятно, иска да ни каже точно това – да не губим още повече себе си, празнувайки и зачитайки други културни празници толкова много, преди да сме обърнали нужното внимание на нашите.
А вие знаете ли, че утре, освен „Хелоуин”, е и Ден на народните будители и Архангелова задушница – християнския ден на мъртвите. На този ден се отдава почит към паметта на напусналите този свят, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички, паднали в редовете на българската армия.

TrafficNews.bg