Словакия не е регистрирала смърт, свързан с коронавирус през последната седмица, а броят на новите случаи през последните дни се изразява в едноцифрени числа, показват официални данни.

Централноевропейската страна с 5,4 милиона души население е регистрирала далеч по-малко случаи и смъртност на COVID-19 от своите съседи, като към последните часове те имат общо 1509 случая и 28 починали.

Експертите приписват ниския брой на заразени и жертви в Словакия на бързите действия - страната затвори граници, магазини и училища и забранява публичните събития, малко след първите потвърдени случаи в началото на март. По-късно добави задължително носене на маски извън домовете.

Страната започна либерализиране на ограниченията на 22 април, а магазините са отворени преди дни. 

Междувременно днес Русия отчете 153 смъртни случаи от коронавирус за последното денонощие, като това на практика означава най-смъртоносния ден за COVID-19 в страната. Общият брой на официално съобщените жертви вече е 3541. За последните 24 часа са регистрирани 8599 нови случая, което направи общия брой на заразите в цялата страна 344 481.