Депутатите на ГЕРБ внесоха промени в закона на МВР днес, според които правомощията на настоящия главен секретар Светозар Лазаров ще бъдат прекратени. Причината за това е, че той не отговаря на предложените изисквания.

В промените, които ще бъдат дискутирани на първо и второ четене в парламента, е записано, че правомощията на главния секретар се прекратяват предсрочно, ако той не отговаря на изискването да има 10 години професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне половината на старша ръководна длъжност. Лазаров има необходимите години, но половината от тях не е заемал старша ръководна длъжност. Това автоматично го прави несъвместим с поста. 

Светлозар Лазаров беше назначен начело напрофесионалното ръководство на МВР в правителството на Пламен Орешарски. Той дойде от структурите на ДАНС и беше бетониран на поста с новия закон, който беше направен от бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев (също кадър на ДАНС, бел. ред.). Този закон даде на Лазаров петгодишен мандат, което го бетонира на поста от деня на влизане на закона в сила. По сега действащия закон Лазаров може да бъде сменен единствено при фрапиращи нарушения и системно неизпълнение на задълженията.

Новият закон за МВР отне и правомощието на президента да назначава със свой указ втория в йерархията на МВР. С промените на ГЕРБ този режим се променя и президентът отново ще може да назначава главния секретар. В мотивите си вносителите са записали, че отнемането на правомощията на президента не са били мотивирани. Депутатите от ГЕРБ смятат да възстановят правото на държавния глава да назначава със свой указ и шефа на ДАНС. Това най-вероятно, че освен Светлозар Лазаров под прицел се очаква да бъде и председателя на ДАНС Владимир Писанчев. 

Отменя се и текстът, който позволяваше на МВР да въвежда временни ограничения при провеждането на нерегламентирани протести. 

TrafficNews.bg