В световния ден на снега стартира за четвърта поредна година Витоша зимен фест край хижа Алеко. Мотото на деня на снега е „Открий, забавлявай се, изживей“ .

„Витоша ски пак ще предостави карти на символична цена от 1 лв. за участниците във Витоша зимен фест. Освен това всички деца под 14 години ще могат да ползват в неделя лифт карти на цена 1 лв. Този жест на Витоша ски е с цел да привлечем повече деца в планината, сред природата. Но проблемите си остават, като основният е законодателен, което спъва развитието на инфраструктурата. Апелираме час по-скоро да се установят ясни и недвусмислени закони за развитието на българския планински туризъм,“ каза Радослав Пеев от Витоша ски.

Освен ски, желаещите могат да участват в планинско колоездене – зимно спускане за време. Трасето с дължина 800 метра с виражи, скокове и възможности за трикове. Състезанието ще започне в 11.30 ч. пред хижа Алеко и ще завърши пред долната станция на Романския лифт.

Забавления очакват и по-малките. Пред „Алеко“ ще има слалом за състезание, в което ще участват няколко училища. Всяко от тях ще излъчи по 10 състезатели. Състезанието ще е по двойки, а победителят ще полу1и награда. Ски учители пък ще дават безплатни уроци на малките.

Ски бягането ще е на писта „Универсиада“. Състезанието за Купа Витоша ще бъде за различни възрастови групи с четири масови старта като най-дългата дестинация е 10 километра. И любителите ще могат да спортуват ски бягането по същата писта след старта на надпреварата.

Всеки участник ще може да ползва в неделя кабинковия лифт от Симеоново до х. Алеко срещу лифт карта на цена 1 лв. и депозит 5 лв., качването трябва да е до 10.30 ч. от долна станция.


Фестът дава старт на календара от спортни събития, организирани от Столична община

А ето и програмата::
10.00 – 11.00 ч. Записване на участниците – регистрация пред хижата
10.30 – 12.00 ч. Ски-алпинизъм
10.30 – 12.00 ч. Ски-бягане за Купа „Витоша“ на писта Универсиада
11.00 – 11.30 ч. Алпийски ски - паралелен слалом
11.30 – 12.15 ч. Спускане с колела по сняг за време
12.00 - 12.45 ч. Ски-бягане за любители на писта „Универсиада“
13.00 – 13.30 ч. Награждаване на призьорите, викторина с награди и закриване