Картова система с чип карти, за да се контролира движението на бежанците, предвижда ресорната агенция.

За нея са осигурени 200 хил. лв., а очакванията са да заработи до половин година, съобщи шефът на Агенцията за бежанците Никола Казаков, който отново заема поста, след като оглавяваше ДАБ в периода 2010-2013 г. в първия мандат на ГЕРБ.

В чипа ще има информация за съответния чужденец, а при движението му – на излизане и влизане от центъра, където е настанен, отиване на обучение, за хранене и т.н., се предвижда да се чекира. Планирана картова система за контрол щяла да ограничи и възможността за корупционни практики при настаняване в центровете.

От думите на Казаков стана ясно, че е поискал средства от бюджета и от ЕК за два нови центъра за настаняване на бежанци, в които се предвижда да бъдат настанени 600 души.

Местата им не са уточнени окончателно, но става въпрос за райони в Южна България, каза единствено той.

По отношение на въведения вечерен час за бежанците - през зимата 20 часа, а през лятото 22 часа, Казаков каза, че това е в интерес на самите бежанци и много от тях го искат, за да не влизат в центровете ненастанени там хора.

Председателят на Държавната агенция за бежанците представи концепция за работата си, като изреди редица проблеми, с които екипът му трябва да се справи, съобщават от днес.

Той посочи, че безпрецедентният миграционен натиск в края на 2013 година е продължил през 2014 година, като броят на регистрираните лица, търсещи закрила, е достигнал 11 081.

Над 6700 лица в момента са в процедура, след като са подали молба за закрила.

По думите му проблем е завеждането на административни дела за бездействие на ДАБ, защото част от молбите са подадени пред друг държавен орган и това бавело процедурата. За миналата година заведените дела от бежанци са около 100.

Според него можем да говорим за засилен миграционен натиск, защото само за седмица увеличението на бежанци в центровете на агенцията е с 3%.

За преградното съоръжение по границата с Турция той каза, че целта е не да възпира бежанците и да им отказва закрила, а да насочва потока към КПП-тата и да спре нелегалния трафик на чужденци. По данни на МВР то е намалило близо 7 пъти нелегалния трафик през границата.

Като проблем шефът на агенцията изтъкна липсата на преводачи, като в момента почти всички са в София, а в останалите поделения се разчитало на видеоконферентен превод.

За миналата година на преводачите са дължими към 200 хил. лв.

В бюджета няма и пари за дейности по обучението на български език на на бежанците.

30 деца в момента посещават курсове по български език във „Военна рампа“. Според Казаков, ако бежанците бъдат задължени да учат български, ще се види дали наистина искат да останат у нас. Той обаче отчете, че голяма част не се интересуват от изучаването на езика.

По думите му не повече от 6% от децата на бежанци посещават училище.

Проблем е и снабдяването със скъпоструващи лекарства, които не се поемат от НЗОК. В момента за тях плаща БЧК.

Местата за настаняване са увеличени на близо 6000, като в тях е включено и хранене два пъти дневно. Щатът на агенцията пък е нараснал от 133 на 303-ма души.

Във връзка с подобряване на условията за бежанците вече има и три перални комплекса – в Харманли, Враждебна и Военна рампа.

Казаков обаче подчерта, че не се поддържа хигиената в жилищните сгради и райони, като придобитата материална база се руши жестоко само за една година.

Търсещите закрила не се включвали активно в поддържането на реда и хигиената, а назначеният персонал е недостатъчен за това. Имало и извършени некачествени ремонти по сградния фонд, за което има и три досъдебни производства за 2014 година.

Ниското заплащане, неблагоприятните условия за работа и езиковата бариера отблъскват медиците от работа с бежанците. Казаков съобщи, че днес подписва договори със 7 души – лекари за районите на Харманли и София. В Харманли има един социален работник и един психолог.

По думите му в бюджета за 2015 година не са заложени финансови средства за храна и подобряване на живота на търсещите закрила, а за капиталови разходи са предвидени едва 230 хил. лв. Необходими са пари за обучение, преподаватели, преводачи, изтъкна Казаков. Според него около 12 млн. лева не са заложени в бюджета за 2015 година, а са необходими.

Новото ръководство на агенцията е констатирало нарушения на щатната дисциплина, сред които неразписани длъжностни характеристики, което означава, че служителите не носят никаква отговорност за тази длъжност.
Казаков се обяви и за обучения и взаимозаменемост на служителите в ДАБ при работата им. Той предвижда и да създаде обществен съвет към ДАБ с консултативни функции.

TrafficNews.bg