Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Пловдив ще санкционира кмета на община Стамболийски Иван Атанасов заради Музея на сътворението в защитените зони край с. Ново село, предаде plovdivutre. Това съобщи говорителят на екоинспекцията Екатерина Кючукова. Глобата ще бъде в размер от 100 лв. до 5000 лв. по Закона за опазване на биологичното разнообразие, уточни Кючукова.

Теренът под музея е общински и според РИОСВ Атанасов не е упражнил контрол върху строителството. Не са спазени и процедурите по Закона за опазване на биологичното разнообразие и Закона за опазване на околната среда. Идеята за Музея на сътворението е на кмета на Ново село Тодор Атанасов и от миналата година той работи по нея. Досега край селото са издигнати два динозавъра с армировъчен скелет, обвити с рабицова мрежа и измазани, паметник на тракийския бог Херос, възседнал кон, крепостна стена, каменна пещера на неандерталци, каменна алея с оръдия, дърво с накацали десетина вида птици и увита по него змия.

Всички те попадат в защитените зони "Бесапарски възвишения" и "Бесапарски ридове", които са част от Натура 2000.Миналата седмица агенти на ДАНС влязоха в сградата на общината в Стамболийски и иззеха документи, свързани с Музея на сътворението. Проверка на обекта започва и Дирекцията за национален строителен контрол.

TrafficNews.bg