Създадоха първата кукла от ромски произход. Тя се казва Мария, също като своя прототип - 24-годишната акушерка от ромски произход Мария Атанасова.

Куклата има за цел да накара момиченца от нейния етнос да се разпознават в нея и да убеди останалите, че играчките трябва да отразяват действителността.

„Има хора, които гледат на ромите като на хора с по-малко потенциал и дори интелект, смятат, че не са способни да се развиват. Мен повече ме радва, че куклата същестувава, а не че аз съм вдъхновението за тази кукла“, призна Мария Атанасова пред Нова телевизия.

А идеята за куклата е на Мая от Варна, която е майка на  три деца. „Винаги съм се чудила защо има толкова много играчки, а разнообразието не е отразено много в тях“, казва тя.  

Мая е доброволец и помага в интеграцията на различни групи хора. „Надявам се куклата да вдъхнови много млади момичета, така както истинската Мария вдъхновява“, посочва още тя.

Самата Мария от малка е доброволец към различни младежки организации. През миналата година печели награда „Млад европеец на годината“.

„Сблъсквайки се с предразсъдъците имам по-голяма мотивация да се боря“, споделя тя.

Компания на куклата Мария правят Ники, който е с аутизъм, Ива със синдром на Даун, Яна с диабет, Боби с виталиго.

Част от куклите ще бъдат подарени на детски градини, а другите на фондации, които подкрепят деца с тези състояния.