Нова техника за сметосъбиране бе представена в Пловдив от общинското предприятие, грижещо се за чистотата на града.

След обществена поръчка бяха закупени два нови камиона за събиране на битови отпадъци, като предстои пристигането на трети.

„Машината ще бъде с кран и е предназначен за подземните контейнери, които са вече 30 в целия град. Очакваме го в началото на октомври. 280 хиляди лева струва само единия камион, като и двете машини са чисто нови, евро 6. Двата сметовоза ще се впрегнат по два нови маршрути в квартал Южен”, заяви пред медиите шефът на „Чистота” – Иван Стоянов.

По думите му за последните 8 години, чрез въвеждане на нова техника и начин на работа, Община Пловдив е спестила близо 10 милиона. Това са разходи за гориво, от метли, ел.енергия, гуми и заплати на работници. В момента в ОП „Чистота” се очаква пристигане и на нова техника за зимно почистване.

„Имаме одобрен от Общината лизинг за 6 мултифункционални машини, които ще почистват вътрешно кварталните улици. Бъдещето е в механизираното почистване и премахване на ръчния труд”, допълни Стоянов. Той добави, че ще общинското предприятие ще продължава да върви към идеята, металните контейнери да се подменят с пластмасови.