Проектантското бюро „Тектоника-Б“ ООД е победителят в конкурса за идеен проект за основен ремонт на кино „Космос“. Работата на пловдивските архитекти бе оценена с 94.05 точки. След тях останаха проектите на „Проджект Витая“,  „Обединение АГД“, „Колорит Проект“ и „Цветоскоп“. Те бяха обявени на отворено заседание на журито. Предстои то да прегледа съпътстващите документи на участниците и едва тогава да пристъпи към награждаване на победителя и пристъпване към сключване на договор за изготвянето на техническия проект. 

Целта на конкурса, обявен от Община Пловдив, е да се предложат решения за съживяването на знаковата сграда на ул. „Гладстон“ като многофункционално пространство за събития, но и да се даде нова визия на площада отпред. 

Сградата на кино „Космос“ е  архитектурен образец  от 60-те години на миналия век. Построена е по проект на арх. Любомир Шинков. Тя е знаков пример за модерната архитектура след Втората световна война с изчистените си форми и обеми, просторни вътрешни пространства и скромни декоративни елементи, припомнят в проекта си арх. Димитър Балджиев и колегите му арх. Елена Павлова и арх. Инес Чавдарова. 

Те са категорични, че сградата има модернистичен и актуален, цялостен архитектурен облик, но има нужда от пълно функционално преосмисляне и основен ремонт. Проектантите се придържат към първоначално замисления архитектурен облик на киното, а решенията им целят да не променят, а да подчертават и акцентират специфичните и архитектурни елементи.              

В момента тя има три обособени зони – зрителна зала, двуетажно фоайе и сутерен. В проекта си арх. Балджиев и колегите му се възползват максимално от оригиналните съществуващи просторни вътрешни пространства.  Основната зала е запазена в пълния си обем.  Предложена е гъвкава функционална система за двуетажното фоайе. Мултифункционалността на пространствата е постигната чрез система от плъзгащи се стени, монтирани на метални релси по тавана. Така ще могат да се преграждат отделни помещения за различен вид събития и дейности от обучения, до големи изложби и дори приеми. Разнообразните конфигурации на стените позволяват двуетажното фоайе да е подходящо за широк спектър от активности, разположени на променлива площ и за различен брой посетители. 

На ниво 1  е предвидена друга група от преместваеми стени, които в различните си конфигурации  обособяват зони за четене и неформално общуване, за организиране на обществени инициативи и дискусии, помещения за образователна дейност и вечерни курсове,  танцова зала и изложби. 

Проектното предложение включва изграждането на нов асансьор, осигуряващ комуникация и достъпна среда между сутерена, партера и ниво 1. Неговият обем е изнесен на северната задна фасада, извън контура на сградата. Проектното решение се възползва от съществуващите отвори за прозорци на съответната стена и не предполага промени в конструкцията на сградата. 

В интериорните си решения тримата архитекти се придържат към минимална намеса и не предвиждат конструктивни изменения. В проекта си те отбелязват, че таваните, мазилките и акустичните гипсови елементи се нуждаят от пълна подмяна. 

На партерното ниво са разположени експозиционно фоайе, учебна зала, билетен център, кафе-бар и склад към него, санитарен възел и стълбище. Основният достъп до залата се осигурява двустранно през фоайето. 

Едно от най-характерните пространства в сградата на кино „Космос" е входното фоайе с двойна височина. На партерно ниво се запазва първоначалната идея на автора – окачен таван с цилиндрични отвори за осветление. Решението на ниво 1 доразвива тази концепция. Окаченият таван е от дървени ламели монтирани на метална подконструкция, като отворите за осветление са отново цилиндрични. Запазен е и специфичният детайл на парапета, ограждащ стълбището и отвора в плочата на надпартерното ниво. 

Кафе-барът е разположен на партерно ниво и е частично изолиран от фоайето на сградата посредством стъклени врати и витрини. Това решение дава възможност зоната на фоайето да остане самостоятелна и независима от кафенето. Същевременно до новия обем достига естествена светлина. Настилката, предвидена във фоайето е саморазливен под, както и в кафенето. Там са обособени две части: зона със сепарета и зона със свободно стоящи маси и столове, където е предвидено и високо сядане покрай бара.              Акценти в интериорното решение са съществуващият стъпаловиден таван, произхождащ от стъпаловидността на плочата в залата и новопредложеният – метален окачен  таван с геометричен растер и меден отблясък.  Съществуващият таван е подчертан с дървена обшивка и вградено LED осветление. За да кореспондира медният отблясък на тавана с останалата част от кафенето, са избрани дизайнерски столове и сепарета в оранжева гама и пастелен тюркоазен цвят. Стените са решени в сиво, като основа на избраната цветна палитра. 

Първото надпартерно ниво позволява развитието на различни дейности независими една от друга. Етажът е разделен на три основни зони: четене и неформално общуване,  мултифункционална зала и зона за обществени инициативи и дискусии. Зоната за четене и неформално общуване е разположена в частта срещу стълбите и  включва библиотека и места за сядане с дизайн, осигуряващ  комфорт и изолация от шум. В тази зона има и възможност за организиране на малки изложби върху предвидени за тази цел експозиционни пана. 

Гъвкавостта на мултифункционалната зала отново е постигната чрез система от плъзгащи се стени. Има възможност за разделянето й на две зали с различни функции или за изцяло отворен план. При организирана изложба подвижните стени, подредени в подходяща конфигурация, могат да служат за експониране. По дължината на вътрешната стена в съществуващите ниши са разположени места за сядане, решени в 3 цвята: оранжево, цикламено и тюркоаз.  От двете страни на кътовете за сядане, нишите  са използвани като интериорен трик за прибиране на ниското сядане в стената, в случай, че то не е необходимо. Зоната е акцентирана чрез настилката, чиято геометрична шарка в черно, бяло и сиво се откроява от останалата част от етажа. 

Пространството за обществени инициативи и дискусии е обзаведено с места за сядане и мултимедиен екран за презентации.  Разположението на тази зона непосредствено до остъклената еркерна част предоставя възможност на случайните минувачи отвън да установят визуална връзка и да станат част от дискусиите, водени вътре. 

Основната зала на кино „Космос“ е проектирана като киносалон с 840 седящи места и екран с ширина 14 м. В сегашното си състояние кинозалата е с напълно компрометирани материали и технически инсталции, но със запазени конструктивни елементи. Според проекта тя ще бъде обновена и подсигурена като акустична среда за провеждането на различни културни мероприятия чрез преосмисляне не само архитектурния й облик, но и основното й функционално предназначение. 

Проектът предвижда залата да е мултифункционална -  за  кинопрожекции, театрални постановки, концертни и танцови спектакли, дискусионни форуми и лекции. 

Предвижда се нов прожекционен екран с размерите на оригиналния  – 14х7 м. Линията на първия ред седящи места се измества на  10 м от екрана, и така се спазва изискването вертикалният зрителен ъгъл от 30° да попада над средната височинна линия на екрана. Общият  брой седящи места в залата ще бъде 643.  За всички е осигурен добър зрителен комфорт. Предвидени са 13 местаза лица с намелена подвижност. 

Проектът запазва съществуващата амфитеатрална конструкция на залата. Съществуващата сцена е изпълнена от стоманобетонна конструкция без повдигащи се платформи, необходими при повечето  театрални постановки. Липсва възможност да се развие горна и долна сценична механизация.  Съществуващата сцена  ще бъде разширена. Подобряват се пропорциите й и  се добавя възможност за промяна на височината й в предната част. 

Провеждането в залата на концертни спектакли е възможно след подходящо гъвкаво акустично решение с леки акустични панели. Предвижда се поставянето на нови подови настилки, като частта със седящи места е изпълнена от трислоен паркет върху еластична подложка, а редовете от 5 до 22  с мокет. Сцената е покрита с дюшеме от масивна дървесина. Седалките в залата са закрепени неподвижно към носещата конструкция, стационарни, изпълнени от метална конструкция. Седалките се вдигат автоматично. Предвижда се и общообменна вентилация, пише PlovdivTime.bg  

Озвучителната система се базира на модулни озвучителни тела. Системата се състои от две групи за канали ляво и дясно , вградени в леките стенни акустични панели. В дъното на сцената се разполагат и озвучителни тела.      

Сутеренът на сградата е полу-надземен, разположен на кота - 2.55 м и  на  - 2,10 м. Там са предвидени складове към сцената, технически помещения, гримьорни, офиси, главно разпределително ел. табло и санитарен възел. Достъпът до сутерена е възможен от площада, сцената и фоайето на партера посредством съществуващи стълби и чрез новопроектирания асансьор. Помещенията, обслужващи зала „Космос“, са 3 гримьорни и склад към сцената, технически помещения, както и санитарен възел. Разликата в нивата на плочата на етажа се преодолява с 5 стъпала и рампа, осигуряваща достъпна среда до поне една от гримьорните. По съществуващ коридор се стига до 2 офиса, разположени в близост до асансьора. Служебният коридор и техническите помещения към залата са отделени чрез врата от коридора, водещ към сцената. Предвидени са и площи за монтиране на вентилационни и климатични инсталации, обслужващи цялата сграда. 

Конструкцията на сградата се запазва без промени, но са заложени ремонти на инсталации и ВиК, както и външни ремонти, които да възвърнат блясъка на сградата. Проектантите предвиждат и подмяната на съществуващата алуминиева дограма с модерно структурно фасадно остъкление с растер идентичен на оригиналния. Предлага се топлоизолиране на външните стени на сградата с цел подобряване на енергийната ефективност и удължаване на експлоатационния и период. 

Наложителна е подмяната на фасадната мазилка с по-устойчива силиконова  и външно боядисване на бетоновите повърхности От изключителна важност е да се положи нова хидроизолация на цялата площ на покривите, за да се избегне по-нататъшно компрометиране, отбелязват авторите на проекта. 

Площадът отпред до този момент не функционираше като такъв и общината заложи в конкурсните правила и това той да заживее нов живот с различни социални активности.  Затова в проекта си арх. Балджиев и колегите му арх. Елена Павлова и арх. Инес Чардарова обособяват няколко зони -  зона за външен кафе-бар, зона за рекреация, зона за временни изложби и експозиции  и пространство за събития и прожекции на открито.  Пейки от стомана и дърво, стоманени кошчета за отпадъци с дървен обков, външно LED осветление, зона за вело-паркиране. 

В Алеята за преминаване ще има обособени зелени острови, кафенето ще бъде разположено в близост до сградата. Предвидената зона за временни изложби и експозиции на открито е разположена по протежението на тротоара на ул. „Гладстон“, така, че да привлече вниманието на случайно преминаващите пешеходци. 

Обособена е зона за събития и прожекции на открито, която естествено се оформя с терасирането на площада. Амфитеатралното площадно пространство предлага на посетителите места за сядане с лице към сградата и загърбвайки  натоварената  ул. “Гладстон“.  Архитектите предлагат вариант, при който посетителите ще могат да присъстват на прожекции върху временен спускащ се екран, монтиран на остъкления еркерен обем над входа на кино „Космос“. При специални случаи ще се даде възможност за събиране на хора, които да наблюдават значими събития на голям екран. 

В проекта си младите архитекти предвиждат калканът на съседната сграда да бъде украсен с колаж с лицата на герои от култови български и чужди филми. 

По думите им, реализацията на проекта им ще влезе в посочената от Община Пловдив 5 млн. лв.