Шествие на родителите на деца с увреждания тръгна в 11 часа от сградата на парламента, където протестиращите се събраха тази сутрин. Хората смятат да стигнат до Министерство на социалната политика и Министерски съвет и настояват да разговарят с министър Ивайло Калфин.

Протестиращите казват, че България е единствената страна в Европа, в която хората с увреждания и родителите им всяка година трябва да кандидатстват за личен асистент и да се молят да бъдат одобрени.

Исканията им са да получават финансиране за лична помощ от републиканския бюджет в размер на не по-малко от две минимални работни заплати, както и право на лична помощ.

Хората настояват да бъде направен незабавно регистър на децата и лицата с увреждания, какъвто те чакат от години.

Най-малко 20 организации от 10 града в страната подкрепят протеста с настояване за „Гарантиране на Лична помощ за деца /лица с увреждания".

„В Европа човекът с увреждане разполага с бюджет за лична помощ и има свобода и избор да го управлява" - твърдят протестиращите.

Дните, в които държавата твърди, че подготвя мащабни промени както в здравния, така и в социалния сектор, са моментът за пореден път да заявим - Искаме достоен живот за децата/ лицата с увреждания и техните семейства!

Вицепремиерът Ивайло Калфин обясни пред БНТ тази сутрин по повод протеста на родителите на деца с увреждания, че те получават от социалния бюджет една значителна част.

„Проблемът на тези родители е, че те отказват да припознаят национално-представените организации и за да имаме някаква нормална комуникация, трябва да говорим с някой, който ангажира след себе си съответната група.

Имаме намерение да сложим на масата всичко, което се прави от бюджета, свързано с децата с увреждания - всички разходи, те са в социалната, в образователната и в здравната система.

Колкото и да са недостатъчни, да ги огледаме още един път и да видим дали някъде нещо може да бъде променено и нещо може да бъде увеличено. Никъде в Европа родителите не са лични асистенти на децата с увреждания, но пък има по-големи суми в по-богатите държави, които се плащат на тези семейства. Идеята за личен асистент е от 5-6 години в България, работи и има голямо търсене", коментира министърът.

Снимка: Илюстративна

Още новини ТУК

TNS.bg