На умрели риби се натъкна пловдивчанин по време на разходка на Гребната база. Обитателите на спортното съоръжение били обърнали коремчета не само във водата, но и на брега.

Това не е първият случай на умряла риба в канала. Само преди две седмици наши читатели сигнализираха за подобен случай отново на Гребната. Тогава наш репортер потърси мнение на експертите на какво се дължи смъртта на рибата.

Ниската температура на водата през студените месеци е дала възможност за развитието на т.нар. кремъчни водорасли, обясни доц. Ангел Цеков, който се грижи за рибната популация в Гребния канал.

Тези водорасли са повлияли на съдържанието на някои вещества във водата. Конкретно, повишило се е нивото на pH. Някои риби са по-чувствителна към това. Така се е стигнало до смъртта на рибите, забелязани от пловдивчани.

За развитието  на такива водорасли роля играе и голямото количество тиня, която се е натрупала в Гребния канал. Той не е почистван от години и не е ясно дали такова почистване предстои в скоро време.