В Златоград започват традиционните Делюви празници - част от тържествата, с които града отбелязва 240 г. от рождението на Делю войвода. Делювите празници в Златоград ежегодно събират стотици туристи от страната и чужбина.

Честванията започват тази вечер в Стария град, където по установена вече традиция на обща трапеза ще седнат гости от близо и далеч в ресторант на открито „ХоРеМаг“. В събота е една от най–атрактивните прояви под наслов „Един пазарен ден от преди 100 години“. Малки и големи, домакини и гости влизат в облекла от Възрожденската епоха, когато градът е бил център на търговия с Беломорието и развити занаяти. 

По калдъръмените улици на Стария град ще могат да се видят накипрени девойки, класни дами с капели, чорбаджии, търговци, поп, ходжа, аскер, занаятчии, търговци и абаджии, фотографи, вестникарче и глашатай от преди век, пише БНР. Тогава ще бъде връчена и Националната литературната награда "Станислав Сивриев" на Величко Пачилов, изтъкнат краевед, автор на изследвания за живота и делото на Делю войвода, златоградските родове, местни легенди и предания. В неделя в спортната зала при ОУ „Васил Левски” ще се проведе баскетболен турнир „За купата на Делю войвода”