ГЕРБ и Патриотичният фронт установиха съгласие за подписване на споразумение за участие в следващото управление, което да бъде стабилно и да се базира на подписана програма, да има валидност цял формат. Това обяви след 4-часови преговори между двете формации Румяна Бъчварова от екипа и ръководството на ГЕРБ.

Единственият партньор, който от фронта не биха приели, е ДПС. Не заради неговите избиратели, а заради порочния модел на управление на ДПС, която се е превърнала в корпорация, която се възползва от своите властови позиции, посочи Бъчварова.

По отношение на политическата рамка успяхме да постигнем съгласие по всички точки, въпреки че позицията, която изразиха от Патриотичния фронт, се разминаваше, каза още Бъчварова.

Бъчварова уточни, че от Патриотичния фронт признават правото на най-голямата политическа сила да излъчи свой кандидат за министър-председател и председател на Народното събрание.

"Много бързо изяснихме характера на тяхната коалиция и това, което те ни представиха, за нас е гаранция за стабилно участие в следващото управление. Разговорите преминаха по логиката на разглеждане на общата политическа рамка", каза още Румяна Бъчварова.

За политическата формула на следващо управление тя заяви, че е дебатирано изискването на ГЕРБ за политическа споделена отговорност и приемат предложението от Патриотичния фронт те да гарантират тяхната политическа отговорност към всички споразумения, които предстоят да бъдат сключени. Основа на нашето правителство ще бъде подписаната програма, каза още тя и допълни, че от фронта държат всички следващи кадрови назначения да бъдат съобразени с качествата на кандидатите и с характеристиките, които им позволяват да изпълнят програмата.

Разговорите между двете формации ще продължат с обсъждане в детайли на двете партийни програми. когато става въпрос за националния интерес, трябва да се търси общото, каза съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.  Това е една добра първа крачка. Нашето мнение е да се търси консенсус. Готови сме да седнем на една маса и да обсъдим това, което е полезно за българските граждани, добави той.

До момента излизаме с едно значително съвпадение на позициите, но в никакъв случай с краен резултат, отбеляза другият съпредседател на Патриотичния фронт, Валери Симеонов. Били са обсъдени възможните пътища за решаване на проблемите в страната и има съвпадение с предизборните ангажименти между двете формации. Симеонов заяви, че за Патриотичния фронт не е толкова важно какви ще бъдат личностите на отделните министри, а какво ще бъде възложено да се изпълнява за решаването на тези проблеми.

"Не оспорваме правото на първата политическа сила сама да определя състава на бъдещото правителство, ако бъдем поканени да включим специалисти, ще го направим и напълно ще поемем отговорността. Готви сме да споделим тази отговорност", допълни Валери Симеонов. Той посочи, че резервираното отношение на Патриотичния фронт към партията на Корман Исмалиов "Свобода и достойнство" продължава и не приемат категорично участието им в управлението.

Не подкрепяме никого, настояваме за изпълнението на една програма, каза още Симеонов. ГЕРБ поема управлението, това, което ние ще подкрепим е програмата, каза той и допълни, че ако програмата на Патриотичния фронт бъде подкрепена от БСП формацията би подкрепила и тях. "Тук да виждате хора, които се натискат за управление?", попита той. По думите му важното за тях е България да започне да излиза от тежката криза и апелира всички партии да се обединят около една програма.

TrafficNews.bg