По чие нарежда не по телефона бе затворен винзаводът в Карнобат? Това попитаха няколкостотинте протестиращи, които тази вечер се събрах на площада в центъра на града. Техните искания са ясни – да бъдат допуснати до работните си места и да не се спира работата на предприятието, тъй като сега е най-неподходящия момент и ако процесът продължи по-дълго време, има реална опасност заводът да фалира и хиляди да останат без работа.

На площадът тази вечер бе и кметът на града Георги Димитров. Част от общинските съветници, сред тях и председателят на ОбС-Карнобат Маргарита Стаматова. В живото ни предаване се включи градоначалникът, който алармира, че ако заводът бъде затворен, местната икономика ще се срине. В момента безработицата в града е близка до нулевата, но това се дължи основно на винпрома, където работят 3000 души, както и на фирмите, свързани с това производство, в които работят между 4 и 5 хил. души, пише Флагман.

„Въпросът става политически защото е и социален. Ако този завод не работи и тези хора не получват заплати, се срива Карнобат. Защото тези заплати движат магазините и аптеките. Това е острия политически въпрос. Заводът плаща сериозни местни данъци и такси. Основното са работещите хора в този завод. Ако те не работят, ние със сигурност ще напуснат града, защото тук няма да имат друго препитание. В Карнобат в момента има почти нулева безработица. Дори внасяме от други общини работници. Защо трябваше да затворят завода и да причинят изгниване и рискове от експлозия? За мен шефа на митницата Валери Стефанов се държа неадекватно, без да даде обяснение защо се налага тази мярка”, каза пред Флагман.БГ кметът на Карнобат Георги Димитров.

„Защо е запечатан заводът? Един месец нищо не са намерили. Жандармерия и митничар наредени един до друг. Някой им бил казал, да дойдат. Кой? Отиваме в София и ги сваляме. Тук ще седим, тук ще спим, докато не отворят завода!”, каза  жена от Карнобат.

„Питаме кой затвори завода и защо 3000 човека остават без работа. От 18 години работя в завода, тук изучихме децата си, тук завършиха. Оставаме на улицата. Искаме си работата и да продължим договорите, които сме подписали. Искаме да работим! Не знаем защо сме затворени, нямаме обяснение. Ние си искаме само работните места”, заяви друга жена от протеста.


Протестът ще продължи и утре в центъра на Карнобат. Засега е мирен, но ако мярката продължи, хиляди ще обявят гражданско неподчинение и ще се пренесат на жълтите павета в София.