На протест излязоха вложители и служители на Корпоративна търговска банка, както и фенове на „Ботев” Пловдив. Те се събраха пред клона на Българска народна банка в града на тепетата и настояваха КТБ да отвори врати възможно най-скоро, предаде репортер на TrafficNews.bg

Към днешна дата КТБ и банка „Виктория” има задължения към депозантите си в размер на 6,227 млрд. лева за КТБ и на 285 млн. лева за Търговска банка „Виктория” ЕАД. Ликвидни средства за изплащането на тези задължения няма.

Това се съобщава в писмо от БНБ, изпратено до Петер Голдшейдер, управляващ съдружник в EPIC. В писмото се заявява, че БНБ приветства усилията на финансовия консултант EPIC, представляващ основните акционери на КТБ, за подпомагане на рекапитализирането на банката. Освен това изразява готовност  да участва в обсъждането на преструктурирането и оздравяването на групата на КТБ.

В писмото на БНБ се посочва, че е необходимо EPIC незабавно да представи споразумение, удостоверяващо рамките на предоставените им правомощия и лицата, които са оторизирани да представляват. Освен това, в хода на разговорите е необходимо EPIC да предостави повече информация относно виждането за рекапитализация на КТБ, в това число и конкретни финансови  ангажименти, които лицата, представлявани от EPIC, са в състояние да поемат, както и начина и правните средства, чрез които да стане това. Увеличаването на капитала се извършва при спазване на българското законодателство, се уточнява в писмото.

Изрично се обръща внимание, че не БНБ, а Министерство на финансите е национален компетентен орган по отношение на отпускането на държавна помощ съгласно Закона за държавните помощи. В тази връзка и с оглед на необходимостта от намиране на работещо решение за групата на КТБ в най-кратък срок се препоръчва EPIC възможно най-скоро да започне разговори с Министерство на финансите, с оглед изясняване на реалните възможности и условия, при които биха могли да получат държавна подкрепа.

В писмото се казва, че в случай, че не бъде получена държавна помощ от българското правителство, EPIC трябва да информира БНБ по какъв начин ще бъдат осигурени нужните средства за възстановяване операциите на двете банки.

БНБ отбелязват, че всяка информация в хода на разговорите ще бъде публично обявявана, в случай, че не представлява банкова или служебна тайна.

Копие от писмото е изпратено до министър-председателя и министъра на финансите на Република България.

Собственикът на КТБ и на "Ботев" Пловдив Цветан Василев поиска догодина стадион "Христо Ботев" да бъде завършен. ОЩЕ ПО ТЕМАТА ТУК 

TrafficNews.bg