Собственици на фирми и граждани от Благоевградска област ще протестират днес срещу ограниченията на гръцките власти за преминаване през граничния пункт „Илинден-Ексохи“. 

В момента тежкотоварните камиони могат да влизат в Гърция само от 7 до 23 часа, а за леки коли и пътници от ноември миналата година е наложена забрана за преминаване.

Уведомително писмо за протеста вече е внесено до кмета на община Гоце Делчев, тъй като организаторите смятат да  се съберат на пътя, преминаващ през града и водещ до граничния пункт.

Над сто фирми са подкрепили протестната подписка, съобщи  бизнесмена Кръстьо Веселинков, който беше организатор на протестите и през пролетта миналата година:

„В сряда от пет часа. Обявяваме протест на кръговото кръстовище на Гоце Делчев, подкрепени сме от около стотина фирми, подписали, а и сме поканили гражданството на целия регион тук да подкрепи протеста, тъй като това, което се случва на „Илинден-Ексохи“ е нетърпимо нещо“.

Според хората, засегнати от  ограниченията за преминаване през  граничния пункт, няма никаква логика той да не бъде напълно отворен за  туристи и за камиони, тъй като ситуацията с ковидпандемията е овладяна, а летните  пътувания към морето в Гърция вече са в разгара си.

„Тука могат да подсигурят по същия начин, както на останалите пунктове, да подсигурят екипи, които да правят съответния контрол“.