С тържествена церемония Медицински университет – Пловдив откри днес новата учебна година за чуждестранните си студенти. 388 младежи от Великобритания, Гърция, Италия, Германия, Турция, Ирландия прекрачиха за първи път прага на едно от най-елитните висши училища у нас. 300 от тях ще учат в специалност „Медицина”, 72 в „Дентална медицина” и 16 - „Фармация”. Новият ректор проф. д-р Мариана Мурджева приветства студентите и им пожела много здраве и успехи, вдъхновяваща и удовлетворяваща академична година.  

„Предоставяме ви всички възможности да посещавате лекции в модерни аудитории. Да провеждате занятията си в идеално оборудвани зали. Да се учите от  висококвалифицирани специалисти. Да имате практика с пациенти в шест университетски болници. Да трупате опит в уникалния симулационен център и да спортувате в най-добрите зали. Ще научите много през годините в университета. Няма да е лесно, но се опитайте заедно с учението да се забавлявате. Бъдете приятели с вашите колеги и се наслаждавайте на уникалната атмосфера на нашия красив град. Само вие инвестирате в своето бъдеще, затова не щадете сили. Инвестицията в знания винаги е с най-добра лихва. Бъдете упорити и смели и най-вече – бъдете хуманни. Превърнете мотото на нашия университет в своя кауза”, обърна се към препълнената аудитория проф. Мурджева.  

Освен студентите, тържеството уважиха председателят на Здравна комисия д-р Даниела Дариткова, д-р Николай Анастасов, изпълнителен директор на Аптечно управление в Пловдив, представители на местната власт и на шестте университетски болници в града, Студентски съвет, студентски асоциации, ръководители на катедри и преподаватели.

Приветствие към своите колеги поднесе и първокурсничката от специалност „Медицина” Виктория Григорова. Младата дама разказа, че от малка мечта й била да стане лекар. Човекът, който е надеждата в отчаянието, който помага и облекчава болката, който е способен да върне усмивката и да спаси живота на хората. „Възможността да съм част от това академично семейство е голяма гордост и чест за мен. Считам го за достойно постижение, стъпка напред в осъществяването на мечтите ми”, сподели Виктория. И обеща от името на всички пъвокурсници да работят упорито и да жертват време и усилия, но да не предадат стремежите и амбициите си, за да станат добри и знаещи лекари. „Искам да се обърна към нашите прекрасни преподаватели и да им кажа, че всички ние сме много ентусиазирани за възможността да се учим от тях и ще се стремим да попием всичките им знания и опит”, допълни студентката. Вдъхновяваща реч изнесе и Стефан Иванов, член на Студентския съвет.

Присъстващите изслушаха на крака химна на България. Церемонията завърши в награждаване на две студентки –Накако Мацумура от Япония и Константина Баздани, приети с максимален бал 36.