Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни членки, за които колективната отбрана да се ограничава в определен обем. Това обяви премиерът Кирил Петков, след като Русия по-рано днес поиска изтеглянето на силите на НАТО от територията на България и Румъния.

България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО и като такъв решаваме сами да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори, отбеляза той.

„Руската федерация трябва да остане ангажирана в колективния диалог за деескалация. Тя трябва да работи за по-силна Европа, основана на върховенството на правото“, призова министър-председателят.

Русия иска силите на НАТО да напуснат Румъния и БългарияТова обявиха от руското външно министерство

Междувременно за ясна позиция от президента Радев и правителството по руските заплахи и поведение настояха от ГЕРБ. От партията искат още да се свика извънреден Консултативен съвет по националната сигурност.

Извънредно да се събере и комисията по отбрана, където министър Стефан Янев да обясни какви са били позициите заемани до момента по заплахите от Русия към Украйна, поискаха още от партията, както и страната ни да се включат 2% от БВП за националните ни отбранителни способности без да се включва по тях по андрешковски за мост над Дунав.