Пловдивските полицаи се сдобиха с таблети с които да извършват от днес всички проверки на автомобилите, които спират.

Електронните устройства дават по-голяма възможност за прозрачност. Освен, че регистрират нарушителите таблетите ще следят и действията на пътните полицаи.

От днес всяко спиране на превозно средство за проверка се документира в таблет, съобщиха в ефира на нова телевизия. Той е свързан с централня софтуер на МВР и всяко констатирано нарушения от пътните полицаи не може да се манипулира. Електронното устройство обаче следи и самите служители.

Същевременно може да се осъществява и контрол на полицейските служители, които осъществяват контрол на пътното движение.

Таблетите дават възможност за бърза проверка - дали автомобилът има винетка, задължителната застраховка гражданска отговорност, валидна ли е шофьорската книжка на водача, какви нарушения и актове има.

Електронните устройства обаче се оказаха нефункционални - много често губи обхват мрежата. Няма връзка с интернет. Катаджиите твърдят, че именно поради тази причина избягват да извършват проверките с таблети.

Полицията в Пловдив разполага само с 23 таблета, които са абсолютно недостатъчни за всичмки пътни патрули.

Шофьорите са убедени, че таблетите няма да спрат корупцията на пътя. За да се сложи край на взимането и даването на пари, шофьорите са единодушни - необходими са по-драстични наказания и за този, който взима, и за този който дава.

TrafficNews.bg