1.4 млрд. лева сме похарчили за месец декември. Това е общата сума от изтеглените от банкоматите пари и директно платените с карта на ПОС терминал различни покупки в магазините, сочат данните на Банковата организация за разплащания и картови авторизации.

Сумата е с 10 на сто повече от миналата година, но това се дължи на повишените цени.

Анализът на БОРИКА показва още, че тази година купувачите са предпочели по-евтиния начин на пазаруване - плащанията с карта и транзакциите са нараснали с 20 на сто, а общо платените суми са с 13.5 на сто повече, в сравнение с миналата година.

„Това е изключително хубава тенденция, защото хората не си теглят парите и после да платят, а директно плащат. От гледна точка на държавата, търговците и банките, това е по-евтиният начин”, коментира Христо Костов от Главна дирекция "Бизнес развитие - картови услуги".

Запазва се тенденцията и най-големите обороти да се правят около Великден и Коледа. И тази година повечето българи са се охарчили за подаръци и сега гледат тъжно намаленията.

Заради започващите нови промоции, Комисията за защита на потребителите започна масови проверки затова дали се спазва закона и отстъпките не са лъжливи.

„Трябва да бъде обявено за кои видове стоки, периода и условията при които се провежда намалението”, обясни експертът от КЗП инж. Виктория Димитрова.

По закон, намалението не може да е по-кратко от един ден и не може да е по-дълго от един месец.

TrafficNews.bg