Скъпи гости посрещнаха в детска градина „Дружба“, филиал „Първи юни“. В детското заведение пристигнаха огнеборци от Първа районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”, водени от началника си главен инспектор Васил Димов. Те показаха на малки и големи как трябва да се действа при възникване на пожар, като за целта дойдоха със специализиран противопожарен автомобил. 

Повод за гостуването на огнеборците е Седмицата на пожарната безопасност, която се провежда от 9 до 15 септември, както и честването на професионалния празник на служителите на 14 септември.

Главен инспектор Димов разясни как трябва да се действа при възникването на пожар. Той бе категоричен, че при подобен случай на първо място е безопасността на децата и работещите в детското заведение, като най-важното е всички те да бъдат изведени извън сградата.

Toй обясни и разликите между различните видове пожарогасители, както и начинът за работа с тях. С помощта на пожарникарите, възпитателите имаха възможност да разберат как на практика се гаси огън с тях.

Огнеборците симулираха и извънредна ситуация, при която децата бяха евакуирани от сградата, в нея бяха разпънати линии за борба със стихията и бе изведен учител, останал в детската градина.

Малчуганите също получиха изключително ценни съвети от огнеборците, като най-важният от тях бе в случай на пожар те да сигнализират по най-бързия начин на възрастните и да се насочат към изходите. Децата останаха изключително впечатлени от срещата си с пожарникарите, като имаха възможност лично да разпръскват водна струя, да разгледат каските и униформите на огнеборците и да видят отблизо противопожарен автомобил.