Пловдивският адвокат Атанас Костов бе сред петимата номинирани за приза "Адвокат на годината" на годишното издание на Националните награди за правосъдие. Церемонията се проведе в събота вечерта в зала "София" на хотел "Маринела" в столицата.

Номинирани бяха по пет юриста от цялата страна в отделните категории: "Адвокат на годината", "Съдия на годината", "Нотариус на годината", "Съдебен изпълнител на годината", "Синдик на годината", "Прокурор на годината", "Правосъдие зад граница", "Млад юрист на годината", "Кантора на годината", "Сделка на годината".

Адвокат Костов получи високото признание за неговата дългогодишна работа като един от водещите адвокати в областта на интелектуалната собственост в България. Всеки от номинираните получи почетна грамота на събитието.

Специален приз получи омбудсманът Мая Манолова най-вече за заслугите й в забраната на частните арбитражи относно спорове, касаещи физически лица.

Приз за цялостен принос към правото получиха професор Сашо Пенов (декан на юридически факултет към Софийския университет) и професор Васил Мръчков като един от доайените на българската правна доктрина.

Вицепремиерът по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов беше удостоен с награда "Дело на годината" на проведените Годишни национални награди за правосъдие.

Призът е за съдебното дело между българската държава и приватизатора на Български морски флот, в лицето на братя Домусчиеви.