Стотици  пловдивчани, руснаци и украинци се качиха днес на Бунарджика, за да отпразнуват Деня на победата и да почетат героите, дали живота си за освобождението на Европа от нацизма. Руски и български знамена се развяха на върха, а десетки носиха в ръце снимки на свои близки, дали живота си във Втората световна война. Безсмъртният полк премина и през Пловдив! Млади и стари със сълзи в очите изслушаха поздравленията на руския посланник у нас Юрий Исаков и си спомниха за дългия път и хилядите жертви по пътя до победата.

„Дядо ми е загинал във Великата отечествена война и за мен това е начин да го почета! Трябва да помним героите, дали живота си за победата”, каза развълнувана 30-годишната Наташа, която носеше плакат с надпис „Благодарим ти, дядо!” и портретна снимка на загиналия войник.

Венци в памет на героите поднесе и почетният руски консул в България – Георги Гергов, депутатът Георги Търновалийски, както и десетки други общественици.

Не липсваха и ветераните - живите свидетели на ужаса на войната. Загубили десетки другари и все пак продължили напред, за да празнуваме днес Деня на Победата!

„Умирам, но не се предавам! Сбогом, Родино!” са издълбали в каменните стени последните защитници на Брестката гранична крепост.

През последните години обществото ни се дели на русофили и русофоби, едни празнуват Деня на Европа, а други Деня на победата. На Бунарджика такова разделение обаче нямаше! Хората почитаха героите, дедите си, които са дали живота си в името на една кауза! Кауза, която в днешно време е политически обвързана, но за тях е просто човешка трагедия… загинал баща, загинал съпруг...

Вижте и видео от събитието:


Героите...

Ветераните

Руският посланник у нас Юрий Исаков

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg