Минимум 600 хиляди лева са били инжектирани в пловдивския бизнес в двете вечери на юбилейната Нощ на музеите и галериите. Това показват простите сметки от изнесения отчет на организаторите на събитието от фондация Отворени изкуства днес, съобщи Под тепето. Те са отчели 60 хиляди посетителя на база анкетни карти от участниците във фестивала, въпреки че според мнозина Нощта бе изживяна от поне 100 хиляди души. Всеки от тях е похарчил поне десет лева в рамките на двата фестивални дни из търговски обекти, което прави цифрата твърде впечатляваща. Тук не се смятат нощувките по хотели и хостели, както и транспортните разходи на гостите от други населени места, които са били болшинството от посетителите на форума- цели 54 %, съобщи директорът на Нощ на музеите и галериите Виктор Янков.  

Той извади статистика от проведена анкета с 881 гости на фестивала. 80 процента от тях са поставили оценки 5 и 6 на събитието по шестобалната система. 64 процента от хората от други населени места идват в Пловдив по време на Нощта специално заради нея. 25 процента са посетили форума за първи път, като повече от половината от всички анкетирани са на възраст 15-29 години. Заклетите почитатели на Нощта, които не са я пропуснали през всичките десет години, са 9 процента. Впечатляващо е, че въпреки рекордната масовост този септември, няма нито едно нарушаване на обществения ред в двете вечери от събитието.

Организацията на фестивала е продължила 9 месеца и се е движила от екип от десет души. Тази година десет са били стажантите, а с доброволен труд са участвали цели 105 младежи. 40 процента от бюджета на юбилейния фестивал е делът на фондация Америка за България, 12% е общинското участие с публични средства. Портфейлът на фестивала е съставен още от международните културни институти, частния сектор, собствен принос на участниците и трудът на доброволците. В сметките на Отворени изкуства не влиза стойността на медийното партньорство, който се оценява на над половин милион лева. Точно тук е и добавената стойност на Нощта- имиджа, който Пловдив печели покрай нея. Както и създаването на публика, която става активна и към други културни събития.

Новината от днес е, че през 2015-та Нощта на музеите и галериите ще се проведе 11 и 12 септември. Организацията вече е в ход, като всички участници във фестивала тази година са заявили желание да бъдат част от него и догодина. Нощта ще живее до другия септември със серия образователни инициативи, дебати и комуникация с участници и партньори.

TrafficNews.bg

Traff