Нова опасност от замърсяване на въздуха в големите градове. Безветрието създаде условия за по-значително замърсяване, като тенденцията продължава и утре. 

На фона на това екоминистерството отряза от финансиране 17 града, някои от тях рекордьори по високи нива на замърсяване с фини прахови частици. Сред тях е и Горна Оряховица. От местната администрация обявиха, че ще подадат жалба в съда.

Екоминистерството отпуска 111 милиона на 7 града с мръсен въздух, Пловдив е един от тяхС парите общините ще трябва да намалят наднормените нива на фини прахови частици от битовото отопление

Сред другите общини с мръсен въздух, които не могат да кандидатстват за европейско финансиране, са Асеновград, Благоевград, Варна, Велико Търново, Враца, Гълъбово, Кърджали, Перник, Русе, Стара Загора, Хасково и Шумен. От екоминистерството обясняват, че те не отговарят на критериите и имат пропуски в документите съобщава Нова ТВ.

Над 111 млн. лева дава европейска програма за борбата с мръсния въздух на България. Но е ясно, че няма да стигнат доникъде. Затова от Министерството на околната среда и водите избират по критерии седем общини: Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и София. За останалите, които няма да получат финансиране, новините не са добри.

„Повярвайте ми, на никой градоначалник не му е приятно сутрин в новини да се започва с „най-мръсният въздух е в Горна Оряховица”. Не мога да си обясня това „не”, на какво се дължи”, каза кметът на града Добромир Добрев.

Отговорът – градът не отговаря на критериите, поне според подадените документи.

„Единият от критериите е свързан с население, което е обхванато. Информацията, която е дошла от Горна Оряховица, не е за население, което е обхванато от замърсяването на въздуха. Говори се за домакинство, което е съвсем различно”, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов.

бщината, обаче, твърди друго. И така - дума срещу дума на две администрации.

„Две от графите, по които ни отстраняват, не са попълнени коректно от управляващия орган”, казва кметът на Горна Оряховица.

„Те попълват в електронен вид тази форма и освен тях няма кой да я промени. Така, че това не е обективно”, отговори екоминистърът.

„За мен, това е бягане от отговорност, защото наистина има доста нарушения и дори и в методиката”, смята обаче Добромир Добрев.

Кметът е решен да подаде жалба в съда, а според министъра това няма да навреди на исканията за финансиране останалите общини. А през следващата година се предвиждали още над 100 млн. лева в борбата срещу мръсния въздух. Тогава можели да кандидатстват и други общини.

Ето как пловдивчани ще могат да се сдобият с безплатен климатик или друг вид отопление ВИДЕООбщина Пловдив бори мръсния въздух с ликвидиране на печки и котели на твърдо гориво