Паметник на американския президент Удроу Уилсън беше открит в центъра на София днес. Уилсън помага за запазването на българския сувернитет след края на Първата световна война. 

Монументът е дело на скулптора Георги Чапкънов и е поставен в градинката между Централната баня и джамията "Баня баши".

На откриването присъстваха представители на българския политически и интелектуален елит. Сред тях имаше и много представители на съдебната власт, по чиято инициатива се поставя паметникът на 28-ия президент на САЩ. На откриването бяха президентът Георги Първанов, Стоян Денчев, Тодор Чобанов, Ясен Тодоров и главният прокурор Иван Гешев.

Решението за издигане на паметника бе прието от Столичния общински съвет на 23 април тази година.

Удроу Уилсън е президент на САЩ от 1913 до 1921г. Остава известен с прочутата си реч за 14-те точки, които предлага на Обществото на народите. 

На мирните преговори през 1919 г. Удроу Уилсън отстоява оставането на Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Царибродско в границите на Царство България. С решителната си намеса той предотвратява реализирането на огромните териториални претенции на Сърбия, Гърция и Румъния спрямо нашата страна, както и нейното ликвидиране като държава и разделянето на три района, подчинени на нейните съседи. Уилсън заявява, че по-скоро ще напусне конференцията в Париж, отколкото да се съгласи с подялбата на един народ със самостоятелна държава и вековно минало. 

През 1919 г. Удроу Уилсън получава Нобеловата награда за мир.