Със 136 гласа „за", 97 гласа „против" и 1 въздържал се парламентът гласува новия кабинет.

Бойко Борисов е новият премиер на България. Депутатите гласуваха за лидера на ГЕРБ, 149 бяха "за", а 85 - "против". Биографията на Борисов в 43-тото Народно събрание беше представена от лявата му ръка в партията Цветан Цветанов, бивш вътрешен министър в първия кабинет "Борисов"

На процедурата присъстват президентът Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова, членовете на служебното правителство, висши магистрати, омбудсманът, патриарх Неофит и представители на другите вероизповедания в България, посланици, представители на синдикати и работодатели.

"Отговорността е огромна, но аз съм сигурен в твърдата воля и решителност на г-н Борисов, в отдадеността, с която ще работи за излизане на страната от тази тежка криза. "Вярвам, че заедно с екипа на Министерски съвет, с парламентарната подкрепа, която ще получи днес бъдещото правителство, ще може да се постигне политическа и институционална стабилност", каза още Цветанов. "Надявам се, че днес полагаме началото на едно ново, добро бъдеще за България и съм убеден, че заедно с парламентарната подкрепа и с опозицията ще можем да градим България", каза още той.

Борисов ще управлява като премиер за втори път, след като официално ГЕРБ и Реформаторският блок подписаха вчера коалиционно споразумение за съставяне на правителство. С АБВ Борисов подписа декларация за партньорство, а Патриотичният фронт декларира готовност за парламентарна подкрепа към новото правителство.

Първото правителство на Бойко Борисов беше избрано на 27 юли 2009 г. Тогава в гласуването взеха участие 240 депутати. От тях 162 народни представители гласуваха "за" кабинета "Борисов", 77 - "против" и 1 въздържал се. На парламентарните избори на 5 юли 2009 г. ГЕРБ спечели 116 депутатски мандата.

TrafficNews.bg