По данни и прогнози на НИМХ, днес речните нива в цялата страна ще се повишават, в резултат на измерените и прогнозирани количества валежи от дъжд, предупреждават от Министерството на околната среда и водите. 

В Източнобеломорския басейн се очаква покачване на Тунджа - горното течение на реката и съответните притоци (реките Саплама, Тъжа, Едровица, Турийска, Акдере, Гюрля, Енинска, Мъглишка, Поповска, Радова, Топлата, Блягорница, Беленска, Асеновска); Марица - реките Въча в горното течение, Първенецка, Пясъчник, Чепеларска, Стряма и съответните им притоци; Арда - горното и средното течение (реките Бориковска, Черешовска, Есенишка, Текирска, Черна река, Маданска, Боровинска, Уваджик, Малка Арда, Ардинска, Давидковска, Чамдере, Кьошдере, Върбица).

През целия ден в петък се очаква времето да е без валежи, но привечер и през нощта срещу събота, в Предбалкана и на места в Южна България, отново ще завали. Значителни сумарни количества се очакват в Родопите - 15-25 л/кв.м.

В събота също ще вали, като на повече места в Северна България дъждът ще премине в сняг. В южната част на страната ще вали дъжд, но повече като количество – 20-40 л/кв.м. След обяд от север валежите ще започнат да спират. През нощта ще спрат в Северна България, ще продължи да вали в Южна, като и там на места дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг, количества до 10-20 л/кв.м. В неделя ще вали само в Родопската област и крайните източни райони, с количества - до 5-6 л/кв.м.

TrafficNews.bg