Висшият съдебен съвет се събира на извънредно заседание в понеделник, за да обсъди предложение на министъра на правосъдието Христо Иванов за образуване на дисциплинарно производство срещу съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова.

Иванов посочва три групи нарушения, допуснати от съдията - нарушение на Етичния кодекс, забавяне на производство, накърняване престижа на съдебната власт. Той изрично подчертава, че преценката какво наказание да се наложи е на Висшия съдебен съвет след проверка и оценка на изложените факти.

Нарушенията на Ченалова са открити в хода на проверката на дейността на синдика Панайот Велков, която Министерството на правосъдието извърши, съобщават от бтв. Той  е бил назначен и за временен синдик по няколко търговски дела, по които докладчик е била Ченалова. Освен проверката по нашумелия случай с изземването на управлението на двете дъщерни дружества на френската фирма "Белведере", предложението на министъра е и въз основа на проверка по сигнал, получен в министерството на 7 януари от ОББ. Сигналът е по повод на действията на съдия Румяна Ченалова по четири търговски дела от 2011 и 2013 г.

Законът за съдебната власт дава право на министъра на правосъдието да прави предложения за завеждане на дисциплинарни произвосдства на магистрати. Досега с предложения за дисциплинарни санкции са излизали министрите Теодосий Симеонов и Миглена Тачева.

ТrafficNews.bg