Максимално присъствена учебна година предвид обстановката с коронавируса. Това е един от основните приоритети на служебния министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов. Той представи днес своя екип в Министерството на образованието и науката (МОН) и приоритетите си през времето на действие на служебния кабинет.  

Приоритетно сред най-близките цели на служебния министър е обезпечаването на началото на учебната година.

В ход е подготовката в училищата за откриване на новата учебна година, показват първите наблюдения на министър Пенов. Вчера той е направил проверки без предупреждение в две столични училища - 18-о и 3-то. В едно от тях не го познали и го спрели на входа. "Наложи се да обясняваме защо искаме да влезем в училището", разказа проф. Пенов в отговор на въпрос на Dir.bg.

Училищните директори били изненади от неочакваната визита, като един от тях споделил, че за първи път училищният праг се прекрачва от министър на образованието. Проверката му е установила, че на място са били всички директори и заместници, които са започнали подготовката за новата учебна година.

"2347 са учебните заведения в предучилищната и училищната сфера. Аз, разбира се, няма как обективно да обиколя всичките, но ще организирам работата си така, че да посетя максимален брой", допълни министърът.

Проф. Пенов обяви, че му предстои среща с началниците на регионалните управления на образованието, за да получи обратна връзка за готовността на училищата за новата учебна година.

По думите му има две кризи, които биха ни сполетяли през предстоящата учебна година - влошаване на епидемичната обстановка и на енергийната ситуация. По първата той вече е в тесен контакт с Министерството на здравеопазването, с което поддържат диалог относно възможните мерки според актуалната ситуация.

"Ще се ръководим от принципа за максимално присъствие в образователните институции при полагане на грижа за здравето - както на децата и студентите, така и на учителите, и на преподавателите", каза той и допълни, че това ще зависи от обективната ситуация.

Министърът вече се е срещнал с почти всички социални партньори, обсъдили са проблемите, текущите задачи и вярва, че ще бъде обезпечено едно нормално започване на учебната година. Предстои му среща и с началниците на регионалните управления на образованието, за да получи обратна връзка за готовността на училищата за новата учебна година.

Като част от краткосрочните цели, министърът смята да активира и дейността по механизма за обхвата на децата, подлежащи на обучение. Друга задача, към която ще бъде насочена работата на МОН, е събирането и анализирането на информацията за обучението на българите в чужбина.

По отношение на енергийната обстановка той отбеляза, че средства за провеждане на държавната политика ще се осигурят, а друг е въпросът от фактическата ситуация с наличността на отоплителните материали.

"Мисля, че средствата не са проблем на държавата, за да се осигури нормалното протичане на учебния процес през зимните месеци", допълни Пенов.

Според него идеите на предишното ръководство на министерството на образованието за обединяване на университетите са все още в много начална фаза на обсъждане.

Относно приоритетите на екипа му, министърът посочи, че първата програма, която е одобрена от Европейската комисия, е ОП "Образование". Той подчерта, че това е резултат от работата на предходните ръководни екипи в МОН. Другият стратегически приоритет е работата по Националния план за възстановяване и устойчивост. Целта е да не се забави изпълнението на тези дейности, за да може средствата да бъдат насочени към образованието. Общо над 3,5 млрд лв. се очаква да влязат по оперативната програмата и по Плана за възстановяване. 

В екипа на министъра, като заместник-министри, влизат Албена Чавдарова - професор в Софийския университет, Мария Гайдарова с ресор "Предучилищно и училищно образование", която и през 2017 г. заемаше този пост, и Надя Младенова, която ще отговаря за европейските фондове. Димитър Здравков пък ще е началник на кабинета на министъра.