Две норки са успели да избягат от съдбата си – да бъдат одрани, за да станат на кожени яки!?

"Това бягство е щастливо избавление за тях, но огромен риск за местните диви животни", написаха във Facebook от огранизацията "КАЖИ / CAAI - Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията".

Те споделиха и видео, изпратено от клиент на бензиностанция край село Маджерито, Старозагорско, където се намира най-голямата ферма за норки у нас.

От "КАЖИ" информират, че случаите на избягали животни са зачестили, което предизвиква смут сред местните в селото, които се притесняват за стопанствата си.

"Предложихме на собственика и управителя да предоставим хуманни капани, за да ги уловим, но те отказаха под предлог, че това щяло да изгони клиентите им. Междувременно жителите на близкото село се съревновават кой повече норки ще убие в двора си. При някои бройката е двуцифрено число – показателно за огромното количество норки, които вече тичат на свобода", пишат още от НПО-то.

Жестокост в името на суетата: Газови камери избиват 130 хил. норки в България СНИМКИНПО: Отглеждането на животните у нас нарушава два нормативни акта

Кметът на село Загоре Мончо Монев е получил уверение от фермата, че са взети мерки, оградите са поправени, но избягалите норки продължават да се размножават, предаде БНР.

Жителите на близките села са сигнализирали за проблема с норките и кмета на Стара Загора, както и местните общински съветници, но проблемът им остава нерешен.

Припомняме ви, че към момента във фермата има над 128 000 животни с ценни кожи. Те се убиват по изключително болезнени методи - чрез токов удар или в газови камери, за да може козината им да остане ненаранена.