Неочакван обрат придоби гражданското дело за 600 хиляди лв. обезщетение на родителите на убито от футболна врата дете в училищен двор във Велико Търново. То ще трябва да бъде разпределено на друг докладчик, след като съдия Ивелина Солакова си направи отвод.

Смяната бе поискана от адвокатите на майката Цанка Йовчева заради съмнения, че не е безпристрастна. "До нас достигна информация за близки отношения на председателя със съпругата на кмета на община Велико Търново, а той е страна в това дело. Освен това по по-голямата част от гражданските и търговски дела на общината в Окръжния съд се явява именно съдия Солакова", заяви адвокат Момчил Иванов, пише 24 часа. 

"Нямам близки отношения със съпругата на кмета. Обстоятелството, че голяма част от делата на общината се разглеждат от председателя на състава, не може да бъде морално или по друг начин укоримо. Делата се разпределят на случаен принцип от централизирана система", отговори в залата съдия Солакова.

 

Тя обясни, че изтъкнатите мотиви за отвод не намират опора нито в реалните факти, нито в законовите разпоредби, но тъй като се касае за смъртта на дете, се оттегли, за да не остават никакви съмнения за предубеденост. До поискания отвод се стигна, след като съдия Солакова обедини двата иска от по 300 000 лв. на майката и бащата в едно дело. Това бе поискано от юристите на Общината, тъй като претенциите са идентични. Те обаче са разделени и били в много обтегнати отношения, макар да се представляват от една адвокатска кантора.

В съда се яви само майката, но заяви, че ще коментира след края на гражданския процес. 5 години след трагедията с 8-годишния Красимир Атанасов, виновни все още няма. Второкласникът бе смазан от футболна врата в двора на СУ "Вела Благоева" на 1 юни 2013 г.

Разследването за инцидента в Районната прокуратура не е прекратено, чакат се още експертизи.