Близо 20 хиляди са свободните работни места в Ай Ти-сектора в България. Прогнозата е, че тази тенденция ще се запази и през следващите няколко години. И все пак студентите, които изучават информационните технологии, не се отказват от професията на програмисти. 235 младежи от Пловдив могат да бъдат новите попълнения в сектора. Те получиха дипломите си от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

С нарастването на IT-сектора у нас, се увеличава и нуждата от специалисти. Пловдивският университет е един от малкото у нас, които залагат на обучението на кадри за тази индустрия. Младите хора коментират кое ги е накарало още преди четири години да изучават тази специалност.

Младите хора се надяват, че ще започнат работа с минимална заплата от 1000 лева, след което се надяват възнаграждението да расте.

Някои от завършилите студенти правят планове да си намерят работа по специалоността в България, други обаче вече мислят за реализация в чужбина.

Само тази година от Факултета по математика излизат около 2000 човека, които са изучавали информационните технологии. Ето още по темата, както и коментара на студентите: 


Още от TNS TV гледайте ТУК

TNS.bg