Българка измисли схема как богаташки деца да взимат стипендии като социално слаби в американски колежи. При това измамата е уредена по напълно законен начин. Лора Георгиева, която разполагала с обръч от няколко консултански фирми в Чикаго, успяла да вреди дори наследници на милионери да се изучат безплатно.

До разкритието за порочната схема стига американската организация ProPublica, която се занимава с разследваща журналистика. Нейни членове стигат до Лора Георгиева, която обаче не е задържана, тъй като не е извършила никакво федерално престъпление. Вината й е основно морална, но дейността й предизвика вълна от възмущение и голям скандал. 

За да промотира дейността си, Георгиева постоянно публикувала реклами в различни групи във фейсбук, като рекламирала основната си фирма „Destination College”. Според слогана й тя помага на хората „да сбъднат мечтите си“. И не веднъж е подавала ръка на сираци, бездомни или бедни младежи да се изучат в някой колеж.

Въпреки прекрасната инициатива обаче, се оказва, че не бедни и бездомни, а богати и много имотни американци прибягвали до услугите й. И то срещу солидни комисионни.

Въпросното сбъдване на мечти ставало, след като богатите родители се отказвали от правата върху децата си формално и им назначавали попечтител. В повечето случай това било бизнес-партньор или роднина.

Така децата започвали да се водят едва ли не социално слаби. С новия си статут те вече имали право на федерална стипендия за колеж. Тя е в размер на над 60 хил. долара и покрива почти цялото обучение в учебното заведение.

Само в колежа в Илинойс в град Шампейн се подозира, че са били записани около 38 младежи по тази схема. До разкритието на измамното ноу хау на Лора Георгиева се стига, след като официални организации за напътствие на бъдещи колежани ударили на камък, когато се опитали да вкарат наистина бедни младежи в учебното заведение.

Оказало се, че квотата вече е изчерпана.

При проверка станало ясно, че Георгиева е успяла да помогне на момче, чиито родители разполагат с къща за над $1 млн и изкарват почти още толкова годишно.

„Това е грубо погазване на всякакви правила и нарушение, но не и престъпление, тъй като закона позволява това нещо“, обясни един консултантите на легитимна фирма за насочване на кандидат-колежаните към правилното учебно заведение Анди Борст. Той е категоричен, че благодарение на схемите на българката, много истински нуждаещи се деца няма да могат да получат субсидията от държавата, за да започнат да учат. За сметка на това богатите смейства, които могат спокойно да си позволят този разход, са се възползвали неправомерно от въпросната стипендия.

Властите в САЩ вече са започнали разследване на случая. Те търсят причина, заради която да имат правно основание да задържат българката. Започнала е и ревизия на фирмите й.